Kultur

Basert på en sann historie

Her er en historie for norske lesere

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oslo byråd bestemmer seg for å kutte trærne i Sofienbergparken og i stedet bygge et kjøpesenter der. En liten gruppe aktivister som vil bevare parken bestemmer seg for å sette opp en leir i parken og forsvarer den noen dager mot mindre politiangrep. På den siste dagen blir det norske politiet mer brutale enn det de vanligvis er og sprayer alle i parken med peppergass.

Aktivistene skriker om hjelp. Tilfeldige mennesker i området rundt parken løper for å finne ut hva det er som skjer, inkludert en jente i rødt. Jenta i rødt er kun en helt vanlig jente, som går gjennom parken for å komme seg til sin leilighet etter en hard arbeidsdag.

Raskt får hun med seg hva som foregår og bestemmer seg for å bli værende, men uten å gjøre noe. Politiet er utålmodige og sprayer over henne med peppergassen som brenner henne over hele kroppen. Hun fortsetter seg for å bli stående og bildet av henne sprer seg i alle sosiale medier.

Stadig flere mennesker ser hva det er som foregår i parken, og flere går dit for å stanse politivolden. Hele Norge følger med i protesten, men de kommersielle massemediene oppfører seg som om ingenting har skjedd. Aftenposten, VG og Dagsavisen viser ingen nyheter vedrørende volden. NRK, TV2 og TV Norge fortsetter sine vanlige sendinger og ingen nyhetskanal tar for seg hendelsen, som ikke en gang nevnes med et ord.

Situasjonen gjør at hver eneste borger i Norge føler seg stadig mer forrådt og rasende, og protestene sprer seg fra Sofienbergparken til Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø. Men de norske mediene viser fortsatt kun dokumentarer om pingviner, såpeoperaserier og matlagningsprogrammer.

Dager passerer og 2.5 millioner norske borgere protesterer rundt om i hele landet, men det er fortsatt ingenting i nyhetskanalene. Hundrevis av borgere blir torturert av politiet; et antall norske ungdommer blir drept i kamper med politiet, men ennå er det ingen nyheter om Sofienbergparken.

Etter noen dager avholder Erna Solberg en pressekonferanse hvor hun snakker om protestene. Hun kaller alle demonstrantene for tyver og sier: “Sofienbergparken vil bli ødelagt. Vi vil bygge et kjøpesenter der for en hver pris.”

Under demonstrasjonene skal en mor ut for å kjøpe brød til middag. Hennes 15 år gamle sønn stanser henne og sier “Mamma! Du kan ikke løpe fra peppergass like raskt som meg. La meg kjøpe brød og komme hjem igjen”. Men tennåringen vender aldri tilbake hjem mer. Det norske politiet sikter mot hodet hans og avfyrer en gasskapsyl. Gutten blir skutt og blir værende i koma i 269 dager.

Beklageligvis mister han livet sitt. Tusener av mennesker kommer til hans begravelse. Dette mens Erna Solberg i stedet for å kondolere kaller gutten og hans foreldre for terrorister. Samtidig sprer noen lydavspillinger av Erna Solberg og andre politikere fra det konservative partet seg på internett. Ledreren av Norges Bank blir arrestert i sitt hjem og blir tatt med en skoboks full av bestikkelsespenger. Avspillingen beviser også at Erna Solberg den samme dagen snakker med sin sønn og ber ham om å flytte 30 millioner dollar fra sitt hus til en annen safe.

Alle disse lydavspillingene av telefonsamtaler gjør den norske statsminister Erna Solberg så sint at hun velger å blokkere Twitter i hele Norge. Hun kaller de sosiale mediene for ondskapens kilde. Den samme kvelden leker norges konge, Harald V, med DNS settingene til sin PC og klarer å få tilgang på twitter. Harald V twitrer: “Jeg håper ikke dette forbudet vil vare for lenge.”

Denne historien er en god fortelling for en vanlig norsk borger, men er desverre en sann historie for en hver tyrkisk borger.

Appendiks:

Erna Solberg < = > Recep Tayyip Erdogan

Harald V < = > Abdullah Gül

Sofienbergparken < = > Taksim Gezi Park

Oslo byråd< = > Istanbul byråd

Aftenposten, VG, Dagsavisen < = > Milliyet, Sabah, HaberTurk

NRK, TV2, TVNorge < = > TRT, CNNTurk, NTV

Norsk jente i rødt < = > Tyrkisk jente i rødt

15 år gammel norsk gutt < = > Berkin Elvan

Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø< = > Izmir, Antalya, Ankara og Zonguldak

Sercan Leylek

Oversatt av Sjur Cappelen Papazian

Mer fra: Kultur