Kultur

Bare velstand i designfeltet?

I dag skal arkitektene feire seg selv. Arkitekturdagen kommer etter noen intense uker med mye hygge i designfeltet. Selv om det er flere negative trekk i samfunns­utviklingen er arkitektstanden optimister.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Arkitektene er vanligvis blant de absolutt første som merker nedgangstider i samfunnet. Yrkesgruppen er ytterst trendfølsom, og når pessimismen setter inn og arbeidsledigheten øker blir arkitektene raskt rammet av permitteringer og oppsigelser. Derfor kom det som en overraskelse at arbeidsgiverorganisasjonen Arkitektbedriftene i Norge sist uke meldte at et flertall av medlemmene er optimister for den nære framtida. Ifølge Dagens Nærings­liv forventer 24 prosent at de vil ha økt oppdragsmengde om et halvt år, mens hele 68 prosent av de spurte sier de forventer samme sysselsettingsgrad som de har nå. De som har svart er til og med mer optimistiske nå enn de var i januar. Denne tendensen bekreftes også av ledighetstallene for arkitekter, interiørarkitekter og landskapsarkitekter. Riktig nok har total­tallet steget noe fra juli til august, men antallet helt ledige har gått ned i samme periode. Oppdrag­smengden har også vist en liten økning det siste halvåret.
Arkitekturdagen i Trondheim kommer i etterkant av flere vellykkede designarrangementer den senere tida. Sist helg valfartet folk til Oslo Åpne Hus, et arrangement der publikum kan besøke, studere og glede seg over interiører de aldri ville sluppet inn i ellers. Eksteriørarkitekturen ser vi jo hver eneste dag, men det er ikke så ofte vi får anledning til å komme inn bak de lukkede dørene. Oslo Åpne Hus hadde 40.000 besøkende i fjor, og i år var det lagt ekstra vekt på uterom og landskapsprosjekt. Blant annet kunne publikum besøke biene som bor på taket av PwC-bygget i Barcode-rekken. I en tid da tettheten øker og presset på arealene i sentrum er stort, er takhager en viktig faktor for å opprettholde biologisk mangfold. Flere arkitekter er engasjert i drift av bikuber, og de har spesialdesignet flere av dem.

Fagfeltet preges i dag av bedre forståelse av behovet for tverrfaglighet. Interiør- og landskapsarkitektenes status ble lenge vurdert lavere enn arkitektenes, men i dag er deres spesielle kompetanse verdsatt på lik linje med arkitektene. Dette er en fordel fordi utviklingen mot energi­smarte hus krever gode interiør­løsninger. Byutvikling, fortetting og bedre bomiljøer har vært et viktig tema i valgkampen. Så er da også «Hverdags­byen» tema for årets arkitekturdag. Hvilke kvaliteter gjør en by god å bo, jobbe og forflytte seg i? Hvem har ansvaret for å lage den gode hverdagsbyen og hva er de viktigste rammene? Og hvordan vet vi hva som fungerer? Dette er blant spørsmålene som tas opp, og for å finne svar søker arkitektene råd hos sosiologer, eiendomsutviklere, samfunnsgeografer og politikere. Kanskje dukker det opp en komiker som kan fortelle arkitektene noen sannheter?
Helgen for to uker siden feiret møbel- og designbransjen seg selv med Designers Saturday (DS). Det er en fagdag som har vært arrangert i Oslo hvert annet år siden 1986, men publikum er også invitert på søndag. For drøyt 20 år siden hadde Norge flere møbelmesser. De er for lengst nedlagt, og interessen konsentreres om den årlige møbelmessen i Stockholm i februar. DS har etablert seg som et supplement til Stockholm og regnes som en attraktiv møteplass for bransjefolk fra hele Norden og bortenfor. 8.000 deltakere var registrert i år.

Til tross for de negative samfunnsutsiktene er det optimisme å spore blant norske designbedrifter. Arkitekt- og designskolene leverer dyktige kreatører på løpende bånd. Og det mangler ikke kandidater til prisene som deles ut i bransjen. Designers Saturday deler ut pris både til beste interiør og beste unge talent. Tids­skriftet Bo Bedre manglet heller ikke kandidater til sine designpriser, som med tida er blitt en ettertraktet pris blant møbel- og industridesignere.

I forbindelse med Arkitektur­dagen skal Norske arkitekters landsforbund (NAL) for første gang dele ut den nyopprettede Arkitektur­prisen. 20 kandidater er valgt ut for å hedre den beste kvaliteten. Prisen skiller seg fra andre priser ved at den ikke har en egen jury, men vinnerprosjektet stemmes fram blant arkitektene. Det er med andre ord en arkitektenes arkitekturpris, og nominasjonslisten viser hva som har status blant arkitekter nå. De senere årene har det vært stor oppmerksomhet og omfattende kursing av arkitekter om smarte og energieffektive byggemetoder. Dette speiles blant de 20 nominerte byggene.

Mer fra: Kultur