Kultur

Ballettdansere nektes studielån

Flere norske ballettdansere ved Royal Ballet School i London nektes lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I tre år har jeg filmet tenåringsgutter som danser ballett på Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett. To av dem er i dag studenter på Kunsthøyskolen i Oslo, der de kan søke både studielån og stipend. Den tredje kom inn, som første norske gutt, på Royal Ballet School i London og han ble i fjor nektet både lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning. Får han avslag på lån og stipend også i år? Er det ikke på tide å endre regelverket slik at alle tre sikres den samme økonomiske støtten?

Hvert år holder Royal Ballet School audition og 1200 dansere fra hele verden kjemper om kun 30 plasser. Å få studieplass ved denne skolen krever stort talent og mange beinharde år med trening. Det koster også en million norske kroner å danse der i tre år. Studielån og stipend vil ikke dekke alt, men det vil utvilsomt hjelpe unge talentfulle dansere, uten pengesterke foreldre og snille sponsorer, til lettere å kunne oppnå drømmen.

Mange husker sikkert den britiske spillefilmen "Billy Elliot", som handler om en ung gutt fra et arbeidermiljø og hans store drøm om å bli ballettdanser. Selvfølgelig kommer også han inn på Royal Ballet School. Fra høsten av er det tre norske dansere ved denne ballettskolen som ikke får støtte fra Statens Lånekasse for utdanning.

Johanne Wien Pedersen (15) skal til høsten starte på sitt første år ved Royal Ballet School. Jeg har filmet Lukas Bjørneboe Brændsrød (16), som nå er klar for å starte på andre året, og familien hans har jobbet hardt med å få på plass finansieringen. Gina Storm-Jensen (18) har bare ett år igjen før hun skal ut og søke jobb. Trolig blir hun å se på en av verdens beste ballettscener. Og er vi heldige så velger hun å komme tilbake til Den Norske Opera & Ballett i Oslo, men da uten støtte fra Statens Lånekasse for utdanning.

Det kan ikke være fordi disse danserne velger en av de mest prestisjefylte ballettskolene i verden at de nektes studielån og stipend? Riktignok hopper de over videregående skole, fordi de velger en kunstutdannelse innen ballett, men etter tre år står de kanskje på terskelen til en internasjonal ballettkarriere. I Norge er vi veldig flinke til å heie frem idrettstalenter, så hvorfor dolker vi talentfulle ballettdansere i ryggen?

Begrunnelsen for at de ikke får støtte fra Norge er at Royal Ballet School ikke er godkjent som høyskole etter norsk standard med bachelorgrad. I tillegg mener Kunnskapsdepartementet at norske dansere heller bør studere ballett i Norge, for det er faktisk et av argumentene for hvorfor de gir avslag på søknad om lån og stipend. Riktignok finnes det noen legater som er mulig å søke på, men det holder knapt til kjøp av ballettutstyr.

Siden det er ferietid på Stortinget, og valg til høsten, så lurer jeg på når kunnskapsministeren skal få tid til å tenke på ballettstudenter i utlandet? Men kunnskapsministeren sa følgendetil NRK (09.06.13): ” Jeg ser at det er noen helt spesielle talenter og helt spesielle institusjoner som det kan være rimelig å åpne for kan kobles, så vi skal se på denne saken på nytt.” Jeg håper Kristin Halvorsen sørger for at reglene endres raskt slik at de tre norske dansetalentene får den økonomiske støtten de bør ha krav på. Og det er også på tide at Norge anerkjenner internasjonale prestisjeskoler innenfor både kunst, design, teater, film og dans og gir alle talenter lik rett til støtte fra Statens lånekasse for utdanning.

Mer fra: Kultur