ANNONSE

11-02-2014

Avhengighet

Åtte ideelle organisasjoner går i bresjen for et nederlandsk spillselskap. De ser økte inntekter og lukker øynene for at de gjør flere spilleavhengige.

Lederne i store organisasjoner som UNICEF, WWF, SOS-barnebyer og Framtiden i Våre Hender støtter aktivt det nederlandske Postkodelotteriets arbeid for å få etablere seg i Norge. Postkodelotteriet driver aggressiv markedsføring, bare i Sverige omsetter pengespillene deres for 3 milliarder kroner.

Regjeringen sier den er opptatt av ansvarlige spill og at hensikten med nye spill fra Norsk Tipping, Postkodelotteriet og lisensordning for andre utenlandske aktører er å lokke norske spillere over fra utenlandske spill og samtidig gi økte inntekter for frivillighet. Statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet legger vekt på det siste når han sier til Aftenposten at «målet er å sikre frivillig sektor økt inntektsgrunnlag».

Åmås kan få rett. Større tilbud og økt tilgjengelighet tilsier økt forbruk, og økt forbruk gir ikke bare mer til frivillighet, men også mer avhengighet.

Spilleavhengighet er et betydelig samfunnsproblem. Rundt 80.000 har et problematisk forhold til spill. Tar vi med dem som ligger i en risikosone snakker vi om opp mot 200.000 personer. Før spilleautomatene ble fjernet, lå vi på topp i spilleavhengighet. Da automatene forsvant, gikk spilleproblemene ned. Nettspill har ført til at vi igjen ser en økning. I fjor erfarte vi i Akan kompetansesenter en økning i antall bekymringsmeldinger knyttet til spillproblematikk.

Vi ser hvordan det går ut over jobben og de nærmeste. På jobben gir det nedsatt yteevne og konsentrasjonssvikt. I tillegg fører spill ofte til økonomiske problemer fordi det kan gå med store penger på kort tid. Spilleproblemer rammer koll­eger, kunder og arbeidsplassens omdømme, men aller mest er det en tragedie for den det gjelder og de pårørende.

Vi forstår lederne i de åtte organisasjonene som ser at deres søsterorganisasjoner i Sverige og Nederland mottar betydelige midler fra Postkodelotteriet. De ser også hvor mye støtte idretten får fra Norsk Tipp­ing.

Vi i Akan kompetansesenter skulle ønske at de åtte ideelle organisasjoner var seg sitt samfunnsansvar bevisst, og at de ikke gjør seg avhengige av pengespill som inntektskilde. Når de ikke gjør det, ligger ansvaret hos politikerne.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Se også

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!