Debatt

Asyl-forlis

Erna Solberg må velge mellom sentrum og Frp.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Statsminister Erna Solberg (H) har kjørt seg inn i en vanskelig posisjon. Skal hun redde asylforliket i Stortinget, må politikken dreies mange grader mot sentrum. En slik manøver vil sette samarbeidet med Frp på en hard prøve.

Frps grasrot og stortingsgruppe vil ikke finne seg i at partiet legger seg flat for KrF og Venstre. Asylpolitikk er Frps flaggsak. Innvandringsminister Sylvi Listhaug er partiets nye stjerne. Den harde asylpolitikken har fått Frp opp på meningsmålingene. KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande skal ikke få ødelegge suksesshistorien. Jeg tror partileder Siv Jensen og partinestleder Per Sandberg heller forlater regjeringen enn å fire flaggsaken på halv stang for å tilfredsstille KrF og Venstre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Etter Stortingets muntlige spørretime onsdag er det åpenbart at opposisjonen, inkludert regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre, ikke har tillit til innvandringsminister Sylvi Listhaug. Både statsministeren og ministeren har dermed et problem. En statsråd i en mindretallsregjering som ikke har tillit i Stortinget, får ikke gjort jobben. Hvis statsminister Solberg hadde stått fritt, kunne hun ha bedret forholdet til Venstre og KrF ved å skifte ut Listhaug med en mer moderat politiker fra Høyre. Det ville ha hatt samme beroligende virkning på KrF og Venstre som nervemedisin. Solberg står ikke fritt. Siv Jensen har bundet henne til masten. Regjeringen sprekker hvis Solberg ofrer innvandringsministeren mot Jensens protest. Det er tross alt bedre å seile videre med en regjeringsskute som henger sammen, enn å våge en seilas der halve mannskapet har forsvunnet.

LES OGSÅ: Venstrepolitikere foreslår asylavtale med Ap

Regjeringens forhold til Venstre og KrF har gått fra å være kjølig til å bli iskaldt. Samarbeidsavtalen har i praksis sluttet å virke. Asylforliket fra før jul mellom seks av de åtte partiene på Stortinget, er begravd i et hav av mistillit.

I Stortingets spørretime sprakk det for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han finner seg ikke lenger i påstander fra høyresiden om at Ap «vingler». Silkehanskene er erstattet med boksehansker. De brukte han i en duell med Siv Jensen på tankesmien Agendas frokostmøte i går. Den mer pågående formen kler ham bedre enn den diplomatiske stilen.

Støre er fortsatt innstilt på et asylforlik. Men muligheten for et bredt forlik er liten etter at Venstre avviste hele tilstramningspakka. KrF fulgte opp med krav om betydelige forandringer på Listhaugs liste. Sylvi Listhaugs asylpolitikk har forlist. Innvandringsministeren må pakke en ny asylpakke. Nå som tilliten til henne i Stortinget har forsvunnet som dugg for sola, er det ingen grunn til å bruke tid på nye forliksrunder.

Asylsaken bør ende med at Stortinget vedtar tilstramningstiltak uten et bredt forlik. Normal saksbehandling i Stortinget er at partiene stemmer for det de er for, og mot det de er mot. Hvis Sylvi Listhaug nøyer seg med å sminke asylforslagene, vil de fleste bli stemt ned. Hun må erkjenne at Frps ytterliggående forslag er tapt.

Et eventuelt kabinettsspørsmål i asylsaken vil neppe få Stortinget til å snu. Stortinget vil ikke ha regjeringsskifte før valget. Men det er heller ikke noe utbredt ønske om å beholde regjeringen for enhver pris.

Meningsmålinger viser at Høyre og Frp ikke har tapt på å være i regjering sammen. Målinger viser at statsminister Erna Solberg er mer populær enn Jonas Gahr Støre. Men det hjelper lite med gode meningsmålinger hvis grunnlaget for regjeringsmakten smuldrer bort. KrF protesterer for all verden og er ikke med på ferden. I Venstre er en nyorientering på gang. Verken KrF eller Venstre vil ta et formelt brudd med samarbeidsavtalen før stortingsvalget. Men å satse på at de går til valg med løfte om å holde Høyre/Frp-regjeringen ved makten, gir lav odds.

LES OGSÅ: Slik strammer Europa inn asylpolitikken

Mer fra: Debatt