Debatt

Arvesølvet og gullgruven

Oslos byråd mener alvor når de tar til orde for mindre privatisering og mer offentlig eierskap.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I går kom nyheten om at Hafslund tas av børs, og at Oslo kommune, som i dag eier 53,7 prosent av kraftselskapet, kjøper ut de andre aksjonærene. Den største krafttransaksjonen som er gjennomført i Norge noensinne vil gjøre Oslo kommune til eneeiere i selskapet.

Med dette sikrer kommunen seg arvesølvet, som skal bidra til å gi kommunen betydelige inntekter framover, understreket byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i går. Renteinntektene og utbyttet kommunen kan få, er en potensiell gullgruve, tror byrådet.

Byrådets kjøp avhenger av at Oslo bystyre og Konkurransetilsynet godkjenner det. Blir salget en realitet vil Oslo kunne drive en stor aktør innen kraftproduksjon, og de kan knytte Hafslunds produksjon til det kommunalt heleide kraftselskapet E-CO. Og de bruker ikke engang så mye som en krone fra kommunekassa. Transaksjonen finansieres gjennom at Hafslund-selger Fortum overtar eiendommer av kommunen.

Byrådet har blitt anklaget for kun å ty til eiendomsskatten som vei til å sikre det lovede velferdsnivået de vant valget på. Gårsdagens nyhet om at kommunen går inn i et aktivt eierskap, også for å sikre inntekter til kommunekassa, bør derfor opposisjonen merke seg. Dette framstår som et tydelig ideologisk grep. Og er musikk i ørene til dem som vil ha private aktører ut av velfserdstjenestene.

I en tid der våre nasjonale myndigheter ønsker å kvitte seg med statlig eierskap, og slippe private velferdsprofitører til, står kommunens Hafslund-kjøp, og befesting av kommunens posisjon som eier, i sterk kontrast.

Hvis Oslo kommune nå viser seg som en stabil og ansvarlig eier av Hafslund vil dette kunne bli en vinnersak for det rødgrønne byrådet.

Mer fra: Debatt