Debatt

Ap må granske seg grønnere

Skal comebacket sikres må Jonas Gahr Støre se til Oslo.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Arbeiderpartiet skal fornye politikken sin etter et for dårlig stortingsvalg. Etter høstens valgnederlag vil partiet nå fornye seg på asylpolitikk, distriktspolitikk og arbeidslivspolitikk.

Ap burde i samme slengen sette av tid til å granske sin egen klima- og miljøpolitikk.

Høstens stortingsvalg viste nemlig at klima og miljø er viktig for stadig flere velgere. For 20 % er det den aller viktigste saken – men kun 11 % av velgerne mener Ap har best miljøpolitikk. Til og med Aps egne velgere mener altså at partiet svikter i en av vår tids viktigste saker. Når selv Høyre kommer bedre ut enn Ap på miljø, bør det lyse rødt i varsellampene på Youngstorget.

I Oslo fører det rødgrønne byrådet en klimapolitikk i tråd med Paris-avtalen, og Ap støtter arbeidet med å prioritere syklister, kollektivreisende og elbiler over forurensende biltrafikk. Det er ingen hemmelighet at De Grønne var pådriverne for byrådets grønne gjennombrudd, som nå er et stabilt og fruktbart samarbeid med de øvrige byrådspartiene. Den grønne satsningen er limet i samarbeidet, og kan bli det også på Stortinget. I Oslo er vi på vei til å fikse den helsefarlige lufta, og å gjøre sentrum bedre å være i.

Det er denne politikken som har gjort Oslo til Europas miljøhovedstad.

Men nasjonalt står det dårligere til. Der er Arbeiderpartiet både gråere og tregere. Da klima seilte opp som en av høstens store valgsaker, så vi Ap-uttalelser om olje og klimarisiko som like gjerne kunne kommet fra Høyre og Frp. Hvordan skal velgerne da forstå at stortingsvalg kan gi reelle kursendringer?

Støre er i hvert fall ikke fremmed for tanken. På AUFs sommerleir i 2014 åpnet han for å la deler av norsk olje bli liggende av klimahensyn. «Vi kan ikke være uberørt av budskapet om at to tredeler av oljen må bli liggende», sa den da kommende partilederen.

Også i sin bok «I bevegelse. Veivalg for det 21. århundret» varslet han en mer ansvarlig klimapolitikk: «Vi må anse klimaspørsmålet som førende for all politikk, som en ramme rundt økonomi og beslutninger, ikke som en enkeltstående sak.». Men den nye politikken har vi foreløpig ikke sett noe til.

Mer fra: Debatt