Kultur

Antibiotikum Narasin i kyllingfôret, resistens grunnet seleksjonspress?

Siterer her en doktoravhandling om at antibiotika i fiskefôret er en trussel mot folkehelsen. Jeg vil og sitere NORM_NORM-VET 2011 (Universitetsykehuset i Nord Norge, Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet) og veterinær Anne Viken

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

http://www.forskning.no/artikler/2012/november/340820

- Siden bakterier ikke lar seg stoppe av politiske vedtak eller geografiske grenser, er utviklingen av antibiotikaresistens i sjø og vann en alvorlig trussel mot folkehelsen, sier Syed Qaswar Ali Shah ved Norges veterinærhøgskole.

Det har hittil vært lite oppmerksomhet rundt at bruken av antibiotika i oppdrettsnæringen kan gi opphav til motstandsdyktige bakterier som så kan overføre denne egenskapen til bakterier på land....

...Motstandskraft mot antibiotika kan overføres fra en bakterie til en annen, for eksempel ved at genetisk materiale fra en bakterie slipper ut fra denne bakterien og tas opp i en annen bakterie. Dette kalles horisontal genoverføring i motsetning til den vertikale som er nedarvet.

...Syed Qaswar Ali Shah disputerte 16. november 2012 for doktorgraden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen ”Antimicrobial resistance in fish pathogenic and aquatic environmental bacteria”.

----------------------------------------------------

Universitetssykehuset i Nord Norge:

http://www.unn.no/sammendrag-2011/category21916.html

Til sammen ble det undersøkt 62 isolater av Enterococcus faecalis og 176 isolater av E. faecium fra broiler. I alt var 45,2 % og 14,4 % følsomme for alle antibiotika for henholdsvis E. faecalis og E. faecium. E. faecalis var oftest resistent mot tetracyklin (45,2 % av isolatene), mens E. faecium oftest var resistent mot narasin (68,8 % av isolatene). Bruk av narasin som fôrtilsetning mot kokksidier i broilerproduksjonen kan medføre et seleksjonspress. Ingen vankomycinresistente enterokokker ble påvist med ikke-selektiv isolasjonsmetode. Med selektiv metode var imidlertid 15,9 % av isolatene vankomycinresistente, og alle vanA positive isolater var E. faecium. Samtlige var dessuten resistente mot narasin.

-------------------

NORM_NORM-VET 2011, side 9:

Bruk av narasin som fôrtilsetning mot kokksidier i broilerproduksjonen kan medføre et seleksjonspress

----------------------------------------------------

Mer om seleksjonspress:

http://www.fhi.no/dokumenter/01949b12eb.pdf side 2

-----------------------------

Hva er antibiotika?
Antibiotika defineres som kjemiske forbindelser produsert av en mikroorganisme og som i sin tur dreper eller hemmer andre mikroorganismer. I dag brukes imidlertid begrepet antibiotika ofte som et samlebegrep for både naturlige og syntetisk fremstilte forbindelser.

----------------------------

Veterinær Anne Viken skriver følgende:

http://anneviken.blogspot.no/2012/06/bondelaget-blffar-om-antibiotika-i.html

At Skallerud i år 2012 i sitt lesearbrev vidare påstår at antibiotikumet ikkje kan settast i samanheng med resistens, er mildt sagt underleg då resistensproblematikken er ein av dei mest openbare tema for diskusjon rundt korvidt denne typen antibiotika skal anvendast i norsk kyllingproduksjon.

--------------------------------------
http://www.vetinst.no/nor/Nyheter/OEkende-antibiotikaresistens-i-kylling-og-kjaeledyr

Sammenhengen mellom bruk av antibiotika og utvikling av resistente bakterier er godt dokumentert. I Norge har vi et lavt forbruk av antibiotika på landdyr og en god resistenssituasjon. Unntaket er kylling og kjæledyr.

...Resistens mot kritisk viktige antibiotika utgjør et stort folkehelseproblem globalt.
− I forbindelse med overvåkning av antibiotikaresistens i 2011 fant vi såkalt ESBL-produserende E.coli i 43 % av prøvene fra norske kyllingbesetninger, forteller Marianne Sunde ved Veterinærinstituttet.− Vanligvis fører ikke denne typen til sykdom hos mennesker, men slik antibiotikaresistens kan muligens overføres til andre varianter og bli en trussel for folkehelsa. Vi vet fortsatt for lite om dette, men nederlandske studier har vist sammenheng mellom resistente bakterier i kylling og resistens hos mennesket. E.coli medfører alvorlige sykdommer og det er derfor alvorlig om det oppstår antibiotikaresistente E.coli-bakterier.

....................................

.....................................

Min kommentar: Slaktekyllinger blir ikke veterinærbehandlet med antibiotika på individnivå. De blir avlivet når de blir syke (hvis man oppdager dette før de er døde. Til vanlig går bonden rundt i kyllinghus og plukker kyllingene når de er kalde). Men Narasin spiser de daglig, tilsatt fôret. Ellers så finner jeg svært lite om direkte sammenheng mellom antibiotikaresistens og Narasin. Jeg finner i hvert fall ikke at noen skriver at dette IKKE er et problem.

Mer fra: Kultur