ANNONSE
ankler

Eksempel på ung mann med bare ankler i flytrapp i november.

Vis bildetekst
Foto: Stine Hartmann

Ankel-idioti

Nakne ankler i Norge om vinteren? Hallo! Seriøst!

Ordene over bør vel egentlig leses sammen, som om de var sagt av en person, men sånn var det ikke hjemme hos oss. Jeg – for anledningen iført ullsokker og vintersko (jeg liker ikke å fryse) – forsøkte meg med et spakt: «Nakne ankler i Norge om vinteren?» til min datter. Tolvåringen – iført hvite joggesko, ankelsokker, oppbrettet jeans og nakne ankler – svarte som hun ofte gjør med både «hallo!» og «seriøst!». Det var vel en slags observasjon av hvor håpløs hennes far er til å vurdere ungdommers bekledning, samt at hun mener å være gammel nok til å vurdere om hun fryser eller ei.

Snart er det imidlertid minusgrader og snø ute. Fortsatt vil det ikke påvirke bekledningen for store deler av Norges ungdommer, både gutter og jenter. For en middeladrende mann ser det helt vilt ut når jeg møter ungdommer i joggesko (ofte hvite), ankelsokker, oppbrettet bukse og like bare ankler som på sommerens sandstrender mens de øverst på kroppen er dekket til med tykke (og ofte veldig dyre) vinterjakker, svære skjerf og trendy luer. Jeg skjønner at det er mote med bare ankler, men jeg fatter ikke at det er mulig. Vi bor tross alt i Norge. Derfor kommer jeg til å insistere på vintersko når snøen kommer.

Til det trengs det bilder og argumenter som kan overbevise en ellers ganske grei og fornuftig tolvåring. Jeg har kommet opp med et knippe:

1. Jeg var selv ung på 80-tallet, og hadde aldri trodd at dagens ungdommer ville bli sett i klær som dem vi brukte den gang (selv om bare ankler ikke var noe for oss, altså). Et par pinlige bilder av far med oppbrettede bukser og mokasiner kan kanskje avskrekke noe.

2. Britiske jenter går ute i miniskjørt og gutta i T-skjorte hele året. En novemberdag i Aberdeen framstår det hele nokså latterlig. Kanskje tolvåringen vil bli med en tur for å lære, om hun ikke frivillig kler på seg skikkelig skotøy og sokker. Det får i så fall komme i stedet for andre ferieplaner, og siden far liker Skottland bedre enn Barcelona (ja, det er helt sant), kan det jo bli nyttig for begge parter.

3. Bilder av amerikanske fotballspillere, med muskler nok for to–tre mann på overkroppen og syltynne bein. Ser man at det er noe rart med proporsjonene? Kan det overføres til dagens motebilde med tjukke vinterjakker på overkroppen og nesten ingenting nederst på beina? Faren er vel stor for at det heller fører til at jakken kastes, så litt usikker på denne.

4. Fakta. En kjapp sjekk på nhi.no, Skandinavias største helsenettside, gir følgende svar: «Skader på føtter eller hender utgjør 90 % av alle frostskader. Deretter følger ører, nese, kinn og penis».

Det siste vil garantert føre til et varmt smil, om ikke annet. God fredag, med eller uten ullsokker!


nyemeninger Meninger

Se også

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!