Debatt

Amerikansk valg – helnorsk seier

78 prosent av alle norske journalister er nå i USA. Slik blir dekningen de neste tre ukene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«La oss finne det egentlige Amerika, da, gutter! Hvem vil dra? Førstemann! «

Stolene fløy på redaksjonsmøtet. Kun bolig- og helseredaksjonen holdt tilbake. Førti menn i femtiåra med hawaiiskjorter fra den tida Los Lobos holdt åpen på Løkka pluss diverse bakgårdssalg i en kredibel bydel i New York, stormet mot døren. «Det viktigste før avreise, er byline,» roper sjefen igjen, «du får ikke reise hvis du ikke har en god idé om posering og ordspill på spalte. Vi sender Hilda hvis vi kan lage byline Hilda om Hillary. Forstår? Vi sender Frank, for da kan vi få en spalte som heter Frankly Speaking. Noen som vil sykle?»

Dette er hva norske journalister skal gjøre i USA de neste tre ukene – hvis de ikke allerede har gjort det.

Kjøre Route 66, Highway 61, Hwy 1 eller i ruta til Tom Joad, John Steinbeck eller William Least Heath Moon. Gi leiebilen et kjælenavn og selv bli aktører i en Jim Jarmusch-film.

Besøke graven til blueslegende X eller gitarhelt Y og bruke uttrykket «ville snudd seg i graven» i valgartikkelen – mange ganger.

Finne en Trumpgubbe med egen rørleggerbil, skarpt syn på bensinpriser, mexicanere og japser og lage «ærlig bilde av amerika-reportasje» - med våpenbilde.

Finne ei Clintonkjerring i offentlig sektor, som blogger om barns helse, elsker pilates og demokrati og lage «ærlig bilde av amerika-reportasje» - uten våpenbilde.

Oppsøke et indianerreservat, bli vist bort allerede ved porten, ta bilde av porten og skrive hjem om at urbefolkningen ikke vil høre snakk om Trump.

Finne en norskættet sentral medarbeider i noens valgkamp og vinkle på at vedkommende aldri har vært back home i på Otta, i Bykle eller Grimstad, men lengter litt - på svak journalistisk oppfordring. Bilde med norsk flagg.

Skrive noe om pannekaker om amerikansk frokost, vagt fyllesjuke huske at Erik Bye omtalte USA som «frokostlandet» - bruke dette som tittel på lang og i dobbelt forstand rørende artikkel om hva man bør velge PÅ pannekakene. Hjemmeredaksjonen deler to oppskrifter på pannekaker, en «sunn» og en direkte helsefarlig, og får skryt på redaksjonsmøtet for jobbing på tvers i mediehuset.

Fomle med mobilkamera, dele en video på mange nok plattformer til at redaktøren tror de reisende hawaiiskjortejournalistene er blitt flermediale og sparer dem ved neste sluttpakkerunde.

Finne en hippiekoloni der ingen bryr seg, reportasje fra lotusstilling.

Finne et amishsamfunn der ingen bryr seg, reportasje fra høyvogna bak hesten.

Portrettere en delstat som er sentral i valget ved å stå på et kjent geografisk punkt og se utover, prøve å unngå at det blir Florida, men det blir Florida likevel.

Lage lister over bilmusikk med politisk tilsnitt eller frihetsverdiflavør – tilby en laaaang artikkel til mediehusets underholdningsavdeling, som takker pent nei, ende med å blogge iherdig om akkurat dette.

En tur på grava til Sondre Nordheim i et av dakotaene, samme hvilket egentlig, et sted til tivoliland der innbyggerne sier Norwegian lutefisk lefse og har bumper stickers med bokstaven ø.

Henvise tungt til amerikanske serier fra Netflix de siste ti åra i alle artikler, ofte med formuleringen «…som hentet ut fra en scene i (…fyll ut navn på serie…) på Netflix»

Få kritikk fra hjemmeredaksjonen om at dagens artikler ikke hadde tunge henvisninger til amerikanske serier fra Netflix.

Skrive rapporter fra politiske møter etter denne malen: 1. Meg til stede. 2. Referere en omtrentlig meningsmåling som passer til stemningen. 3. Stemningen. 4. Hvordan jeg oppfatter stemningen. 4. Noe Washington Post har skrevet. 5. Hovedpersonen entrer scenen og at han ikke ser meg. 6. En vurdering av applausen. 7. Hva ville godeste JFK sagt om dette? 8. Hva jeg hører som ligger under applausen. 9. Hvorfor presidentkandidaten burde hørt på oss i Norge.

Teste amerikansk juleøl med tanke på etterdønningene av valget i desember, konkludere med at amerikansk øl er best i Amerika.

Kontakte norsk forlag om de vil utgi bok om alt som allerede er publisert flermedialt.

Stikke en tur til Juarez på en dårlig dag, skrive den vanlige reportasjen om verdens farligste by, gjenger, narko, horer og noen ord om muren til Trump.

Lage en liste om de beste americanalåtene om Juarez, Rio Grande og Mexico og igjen få et høflig nei fra hjemmeredaksjonen hjemme. Ny blogg som heter «Grensetilfeller».

Komme hjem i november, bearbeide abstinensene, reise tilbake til innsettelsen av ny president i januar og se hvordan det gikk med noen av menneskene fra høstens rørende reportasjer om forskjellsamerika og sånn.

Når alt dette er gjort, snu bunken.

Mer fra: Debatt