Debatt

Agendas menneskesyn og fritt behandlingsvalg

Politikerne har gjort for lite for å sikre lik tilgang til gode helsetjenester til alle, til tross for at det er bred politisk enighet om at dette er en av de viktigste oppgavene for helsetjenesten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Målet om lik helse forsvinner i den faktiske politikken. Dette var konklusjonene til helseforskerne som laget en oppsummerende status på alt vi vet om sosial ulikhet i helse i Norge i 2014. Nylig lanserte vi i Tankesmien Agenda et notat om helsepolitikk: Hva kan vi gjøre for å redusere ulikhet i tilgang til gode spesialisthelsetjenester i Norge?

Vi anbefaler blant annet å avvikle fritt behandlingsvalg. Årsaken er at dette er en ordning som kan øke ulikheten mellom ulike pasienter i spesialisthelsetjenesten. Den 25. november uttaler Sveinung Steinsland fra Høyre seg om notatet i Dagsavisen. Han hevder at vi umyndiggjør pasientene og mener vi ikke vil gi pasienter valgfrihet. Steinsland er provosert over vårt menneskesyn.

Tankesmien Agenda mener at alle bør ha like god tilgang på helsetjenester. Regjeringen har innført en ordning som vi vet at favoriserer de ressurssterke. Vi ønsker mer rettferdige løsninger, og reell valgfrihet til alle.

Vi hadde fritt sykehusvalg i 15 år i Norge. Det var en god ordning, men som dessverre ble brukt av få, i all hovedsak de ressurssterke. Når den sittende regjeringen skulle innføre sin prestisjereform med fritt behandlingsvalg, gjorde de imidlertid ikke noe med dette velkjente problemet. Tvert imot gjorde de helsetjenesten enda mer komplisert, ved å legge på et ekstra privat ledd i en allerede utilgjengelig tjeneste for de fleste pasientene. Ordningen har blitt benyttet av rundt 1.000 pasienter på et helt år. Reformen var dyr, og har i tillegg en rekke andre potensielle negative konsekvenser.

Regjeringen burde heller kombinert fritt sykehusvalg med å styrke fastlegens rolle. Fastlegene er pasientenes advokat og døråpnere inn i spesialisthelsetjenesten. En slik løsning vil sørge for at alle pasienter får tilgang til gode tjenester.

Mer fra: Debatt