Debatt

263 millioner barn får ikke gå på skolen

Norge har en historisk rolle å spille for kvalitetsutdanning til alle barn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Alice Albright, Generalsekretær i Det globale partnerskapet for utdanning

Foreldre over hele verden deler noe universelt: De ønsker at barna deres skal vokse opp sunne og glade, og mener utdanning er nøkkelen.

Altfor mange foreldre får ikke dette ønsket oppfylt. Utviklingen går riktig vei, men fortsatt mangler 263 millioner et skoletilbud og hele 130 millioner barn, en fjerdedel av alle skolebarn, fullfører fire år på skolen uten å lære å lese og skrive.

Det er ikke tilfeldig hvem som faller utenfor. Konflikt, diskriminering og skolepenger er noen av årsakene til at barns rett til utdanning ikke oppfylles.

Må femdoble utdanningsstøtte for å komme i mål

Med dagens finansering av utdanning når vi ikke FNs mål om kvalitetsutdanning for alle før i 2080. Nasjonale ressurser er den største kilden til finansiering, men årlige internasjonale bidrag må femdobles for å komme i mål i 2030. Norge prioriterer utdanningsbistand høyt, men mange steder er trenden negativ.

I år er Norge gjest i G20. Regjeringen har troverdighet og tyngde til å overbevise andre om å støtte utdanning. Vi håper statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende gjør det de kan for å sikre støtte til følgende tre tiltak:

1) Sikre langsiktig støtte til Det Globale Partnerskapet for Utdanning (GPE) som hjelper de fattigste landene med å etablere gode utdanningssystemer.

2) Sørge for at barn i humanitære kriser også får utdanning. Fondet Education Cannot Wait er allerede godt i gang.

3) Støtte opp om det nye initiativet til utdanningsfinansiering gjennom Verdensbanken og andre internasjonale utviklingsbanker.

Bærekraftsmålene lover kvalitetsutdanning for alle innen 2030. Vi applauderer derfor regjeringens forslag om å ha utdanning som langsiktig prioritet i norsk utviklingspolitikk. Norge kan bidra til at barns og foreldres framtidsdrømmer oppfylles.

Mer fra: Debatt