5

Wongraven 
Champagne Brut, Champagne/Frankrike

Lys gyllen champagne med dufter av røde epler, røde bær, brødbakst, sitrus og mineraler. Vinen er elegant og frisk med middels fylde, fine bobler og god syre. Avslutningen er lang med blomst– og sitrustoner. En god vin til sjømat, aperitiff og fingermat, samt fersk suppe og salt kjøtt. Økologisk dyrket.

97491, kr 310

 

5

Wongraven 
Le Voyageur 2011, Sørvest/Frankrike

En lys gul og aromatisk vin med dufter av stikkelsbær og blomster med innslag av voks og fennikel. Vinen er frisk og fruktig med middels syre, fylde og konsentrasjon. Avslutningen er lang og lett oljepreget med hint av mandarin. Vinen passer til lettrøkt fisk, grillmat og lette sommerretter, eller som terrassevin i sommervarmen.

97490, kr 120

 

Det er mange kjendiser som har lansert sin egen vin de siste årene, for mange. Den ene kjendisen etter den andre har tilsynelatende helt uten vinkunnskap lansert sin egen vin, hvor navnet på etiketten kan synes viktigere enn innholdet i flasken. Vi har blant annet fått unødvendige viner fra Alex Rosén og Blomster-Finn. Ja, selv TV-kokk Lars Barmen, som tross alt jobber med smak, har lansert sin egen middelmådige billigvin. Sist ute var Anne Kat med sin nye vinserie, Cruella. Vinene kommer i kjent stil med komikerens morsomme sitater på baketiketten, og denne gangen pryder hun sågar etiketten, men innholdet er dessverre temmelig begredelig. Det er selvfølgelig noen unntak, et av dem er stjernekokk Eivind Hellstrøm, som nylig lanserte en god chablis.

Et annet unntak er altså Satyricons Sigurd Wongraven, som i mai lanserte to nye viner. Er man ikke bevandret i black metal-universet er kanskje ikke Won­graven så kjent, men internasjonalt og i de rette kretser er han riktig så stor. I denne sammenheng burde man kanskje holde Wongravens kjendisstatus utenfor, da vinene har fint lite med det å gjøre. Det skorter heller ikke på vinfaglig kunnskap hos musikeren. På den annen side er det nettopp denne innfallsvinkelen som gjør Wongraven til et friskt pust i vinverdenen. Nå er heldigvis ikke dagens vinkjennere synonymt med gretne, gamle menn iført tweed, som hadde sin storhetstid på 70-tallet og kun bordeaux i glasset. Men det er fortsatt mer enn nok vinsnobberi, med kjennere som kan sine bordeauxslott eller burgundere på rams, men nøyer seg med det. Kjendiseriet blir ikke så mye bedre om vinkjendisene er vin som har fått 100 poeng av den amerikanske vinskribenten Robert Parker. Når vin gjøres mer tilgjengelig for hvermannsen som følge av kjendisstatusen, uten at det kun innebærer kommersiell billigvin, er det bare å ta av deg hatten for nesoddguttens ærlige engasjement. Ikke minst deltar Wongraven i selve produksjonen av vinene har setter sitt navn på. Og når alt kommer til alt er det noe besnærende med folk som faktisk setter sine drømmer ut i live.

 

Nytt fra Wongraven i disse dager er en champagne og en hvit bordeauxblanding fra Sørvest-Frankrike. Hans sørfranske Le Voyageur er en ukomplisert hverdagsvin laget i samarbeid med brødrene Grassa, i Norge mest kjent for vinen Tariquet. Le Voyageur kunne kanskje stått seg med litt mer konsentrasjon, men ut fra pris og sjanger er også dette en riktig så god vin. Wongravens champagne holder imidlertid høy kvalitet og er laget i samarbeid med champagneprodusenten Baron-Fuenté. Dog er det fortsatt Wongravens Unione Barolo 2006 som utmerker seg mest. Vinen har utviklet seg godt siden lanseringen og viser i dag en flott balanse med tydeligere sekundære aromaer som sopp og tjære. At samtlige av vinene er gode matviner, er noe som har vært tydeliggjort i Wongravens samarbeid med oslorestauranten St. Lars de siste ukene. Restauranten har hatt en egen wongravenmeny med blant annet lavendelstekt smågeit fra gol til hans barolo. Prosjektet går mot slutten, men er du rask, kan du fortsatt få med deg denne smaksopplevelsen på St. Lars. Wongraven har allerede signalisert at det kommer flere viner i hans portefølje.