Nyheter

VALGET 2017: Forskjellene i Norge øker

Mindre forskjeller krever politikere som vil opprettholde et seriøst arbeidsliv, forsvare arbeidsfolk mot sosial dumping som utnytter utsatte grupper og undergraver lønnsnivået, mot uthuling av arbeidsmiljøloven og mot vikarbyråenes midlertidige «ansettelser» av folk i jobber uten fast lønn, skriver Rune Pedersen (Rødt) i dette debattinnlegget.

DEBATT: Valgkampen begynner nå. De store partiene har registrert at folk er opptatt av at det er for store forskjeller mellom folk, og at de er økende. Derfor ser det ut som de vil bruke tung skyts for å markere at en stemme til Høyre eller Arbeiderpartiet vil føre til at forskjellene ikke øker så mye, eller at de kanskje til og med kan bli mindre.

Mangfold er bra

Hva mener vi med forskjeller mellom folk? Jeg er ikke imot at det er forskjeller mellom folks religiøsitet, nasjonalitet, hudfarge, legning, alder, familiesituasjon og andre sosiale ting. Sånne forskjeller uttrykker et mangfold som vi ønsker og liker. De forskjellene som er politisk interessante, synes jeg, er de som har med økonomi å gjøre. Som at noen tjener og eier mye mer enn andre. Og så er det sånn at noen folk har mye mer makt enn andre. Og som vi alle vet, når vi tenker etter, er det i hovedsak de samme folkene. De som har mest eiendom er de samme som tjener mest og de samme som har mest makt til å bestemme hvilken retning samfunnet skal ta. De viktigste politiske beslutningene vil som regel være fordelaktige for dem som har mye eiendom og makt, det er jo de og vennene deres som bestemmer. Mens de viktige beslutningene langt sjeldnere tjener dem som er fattigere.
Politikk som skal gjøre noe for å endre disse forskjellene må bidra til at verdier og makt overføres fra den økonomiske og politiske makteliten til fellesskapet og folk med vanlige inntekter.
Mindre forskjeller krever partier og politikere som vil øke fagbevegelsens innflytelse. For det er fagbevegelsen som representerer lønnsarbeidere, de maktesløse, mot dem som har makta. Bare hvis vi står sammen i sterke organisasjoner kan vi, vanlige folk med normal og lav inntekt, få til andre løsninger enn dem rikingene vil ha.
Mindre forskjeller krever en sterk offentlig sektor som griper inn og regulerer markedet mot markedskreftenes frie utfoldelse, som bare rikingene er tjent med. Markedets lov er den sterkestes rett og vil øke forskjellene.

Mot sosial dumping

Mindre forskjeller krever politikere som vil opprettholde et seriøst arbeidsliv, forsvare arbeidsfolk mot sosial dumping som utnytter utsatte grupper og undergraver lønnsnivået, mot uthuling av arbeidsmiljøloven og mot vikarbyråenes midlertidige «ansettelser» av folk i jobber uten fast lønn. Mange kapitalister tjener på å bryte regler, mens folk med eller uten jobb er taperne. Det useriøse arbeidslivet er mulig på grunn av EØS-avtalen. Denne er en del av systemet som skaper større forskjeller.
Vil vi ha mindre forskjeller, må vi støtte partier og politikere som er imot konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester. Det er åpenbart at når tjenester innenfor helse, utdanning, barnevern, arbeidsmarked og asylmottak blir drevet av selskaper som tar ut fortjeneste til sine eiere, er det med på å øke forskjellene mellom rikinger og vanlige folk. For det første fordi skattepenger som skulle vært brukt til fordel for brukerne (gamle og syke, barn og ungdom, arbeidsløse, flyktninger) blir utbytte for rikingene.
Så hvis vi lurer på hva et parti mener om økte forskjeller, er det fåfengt å spørre hva de mener om økte forskjeller mellom folk. Alle er for små forskjeller. Vi må stille spørsmål som:
Hva mener dere om fagbevegelsens makt?
Hva er deres syn på markedsliberalismen?
Hva mener dere om EØS?
Hvordan ser dere på privatisering av offentlige tjenester?
Partier som er entydig positive på nummer én og entydig negative på de tre andre, vil arbeide for å minske forskjellene mellom folk i Norge.

Rune Pedersen
vararepresentant for Rødt i Moss

Mer fra Dagsavisen