Nyheter

Østfold med bare fire statsråder på 47 år

Siden 1970 har Østfold hatt kun fire statsråder. – Det er flere grunner til det, sier statsviter Harald Borgebund.

Bilde 1 av 2

Av Silje Louise Waters og Martin Næss Kristiansen

Hvorfor er fylket vårt så underrepresentert? (se oversikt over de fire statsrådene nederst i saken)

– Det er ikke noe kort og enkelt svar på det spørsmålet. Østfold kan ofte være et litt glemt fylke. Vi har kanskje ikke markert oss så mye, har ikke noen tydelig distriktsprofil eller distriktsinteresse. Men det kan nok være litt styrt av tilfeldigheter også, sier Harald Borgebund, PhD i statsvitenskap og ansatt ved Høgskolen i Østfold.

Statistikken mot oss

Borgebund sier at det er et sammensatt spørsmål, men at det også kan ha sammenheng med fylkets sosioøkonomiske profil.

– Vi scorer ofte litt dårlig på en del statistikker og har færre med høyere utdannelse. Det kan også ha noe med næringslivet å gjøre. En del arbeidsplasser har forsvunnet fra da vi var et industrifylke, og med det kanskje den kompetansen som er nødvendig i en statsrådspost, sier han.

– Det som er interessant, er jo hvilken betydning det har hatt for utviklingen i fylket. Om Østfold var et fylke med en bedre profil og med mer økonomisk støtte i forbindelse med all industrien som har forsvunnet, kunne vi da hatt flere infrastrukturprosjekter som kunne blitt gjennomført, dersom vi hadde hatt flere statsråder?

Gode kandidater i dag

En statsråd må selvfølgelig ikke velges blant stortingsrepresentantene, men blant dem som er valgt inn til Østfold-benken i dag er det to som peker seg ut, mener Borgebund.

– Det er jo selvsagt Ingjerd Schou (H) eller, hvis det skulle bli regjeringsskifte i løpet av de fire årene, Svein Roald Hansen (Ap). Han kan være aktuell som minister for EU-spørsmål, sier Borgebund.

Han mener fartstid innen nasjonal politikk, samt geografiske og kjønnsmessige hensyn er avgjørende, noen ganger mer avgjørende enn faglig erfaring.

– Men Ulf Leirstein for eksempel, vil neppe bli statsråd, fordi han framstår som populistisk og noen ganger litt for frittalende og kontroversiell til at man kan akseptere det i Høyre, tror Borgebund.

Leirstein: - Jeg sier jo ikke nei

– Jeg må nesten ta det som et komliment å bli regnet som mer frittalende enn kollega Listhaug, og så må jeg, som kjenner partiet på 28. året, smile litt hver gang en statsviter hevder sin kjennskap til Frps indre liv, svarer Ulf Leirstein på statsviter Harald Borgebunds vurdering.

For øvrig påpeker mossingen det han mener er en misforstått makt hos en statsråd.

– Det er en feil oppfatning at  man som statsråd fra Østfold automatisk kan hjelpe Østfold. Da blir man fort beskyldt for å favorisere eget fylke. Tenk deg om en justisminister fra Moss starter med å legge politihøyskolen til hjembyen – da blir det bråk! Faktisk har jeg mer Østfold-påvirkning der jeg er i dag, som nestleder i stortingsgruppa vår. Det er en framskutt posisjon i et regjeringsparti.

– Hva sier du hvis Erna tilbyr deg en statsrådspost, da?

– Jeg sier selvfølgelig ikke  nei hvis spørsmålet kommer, men det er ikke noe jeg tenker på. Nå får vi først la Erna legge kabalen.

Schou: - Ingen god grunn

Nylig gjenvalgt stortingsrepresentant, Ingjerd Schou (H), hadde bare sittet på Stortinget i 19 dager, da hun ble valgt til å være sosialminister under Bondevik II-regjeringen.

– Det er ingen grunn til at ikke Østfold skulle være på statsrådslisten, vi har folk som er erfarne og som burde kunne fylle den typen posisjoner. Det gjelder alle partier. Vi vet at det er en kabal som skal gå opp, og det er viktig at Østfold også har folk som stikker fram nesa si, som har erfaring og kan opptre med kompetanse og kunnskap, sier Schou.

– Østfold har vist at vi tar ansvar i mange sammenhenger, og derfor må vi også vise det øvrige Norge at vi har kandidater som er flinke.

Hun mener at Østfolds Høyre-lag har en lang liste av kandidater som kunne passet godt, men vil ikke si noen konkrete navn. Selv har hun hendene fulle som leder av Stortingets delegasjon til Europarådet.

– Jeg gjør det arbeidet som partiet mener jeg bør gjøre, og ble spurt forrige runde om jeg hadde forslag til statsråder. Vi har en stortingsliste man kan benytte, og også ordførere, gruppeledere fra Høyre og andre som er aktuelle, sier hun.

FAKTA: Statsråder fra Østfold siden 1970

  • Anton Skulberg (Halden), kirke- og undervisningsminister 1972-1973.
  • Svenn Thorkild Stray (Moss), utenriksminister 1981-1986.
  • Arvid Johanson (Halden), olje- og energiminister 1980-1981.
  • Ingjerd Schou (Skiptvedt/Spydeberg), sosialminister 2001-2006.
  • I tillegg var Lars Korvald fra Mjøndalen i Buskerud statsminister fra 1972 til 1973. Han flyttet senere til Østfold.

Mer fra Dagsavisen