Nyheter

Ønsker flere på heltid i Rygge

Det er særlig innen pleie- og omsorgssektoren at vi har utallige stillingsstørrelser. Nå ønsker vi å skape en kultur for flere heltidsstillinger, sier gruppeleder Hans Jørn Rønningen (Ap). Han følger dermed opp en oppfordring fra fagforbundene Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og Delta og fra arbeidsgiverforeningen KS, som alle ønsker flere offentlige ansatte i hele stillinger. 49 prosent i Rygge

Både arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjonene ønsker å få intensivert arbeidet med å lage en «heltidskultur», og redusere deltidsarbeidet i pleie- og helsesektoren. Rygge ligger midt på treet i Østfold når det gjelder bruk av heltidsstillinger. 49 prosent av de ansatte i helse- og omsorg arbeider heltid. Det er et stykke opp til Våler, som er best i Østfold, med 65 prosent. Av de større bykommunene er det Sarpsborg som skiller seg ut i positiv forstand, med 54 prosent i hele stillinger. Mens Moss, Fredrikstad og Halden vaker omkring 40–45 prosent.

Prosjekt eller prosess

Rygge formannskap skal behandle et forslag om «heltidskultur» på sitt møte torsdag 8. juni. Hans Jørn Rønningen mener at det vil være stor enighet om å jobbe for å få flere inn i heltidsstillinger.
Rådmann Åsmund Rådahl i Rygge innstiller på at det nedsettes et prosjekt over to år som har som formål å utarbeide målsettinger og retningslinjer for etablering av en «heltidskultur» i Rygge kommune.
Han skriver at det må sikres deltakelse fra kommunens administrasjon og arbeidstakerorganisasjonene. Og kommunestyret må holdes løpende orientert i prosjektperioden.
– Spørsmålet om et toårig prosjekt vil nok skape debatt. Det er et spørsmål om det er hensiktsmessig å etablere et prosjekt framfor å gjennomføre dette som en kontinuerlig prosess.
Selv foretrekker jeg prosesstenkningen. Det bør legges til rette for at administrasjonen hele tida skal være bevisst på at flest mulig skal inn i heltidsstillinger. Det er bra for arbeidsmiljøet. Det gjør det lettere å utnytte arbeidskraftpotensialet til hver enkelt, og det er bra for brukerne av helse- og omsorgstjenestene.
Vi må også huske på at det er mange arbeidstakere som ønsker seg deltidsstillinger. Og vi må passe på at turnus- og helgearbeidet ikke blir skadelidende. Så dette må bli en felles oppgave for både arbeidsgivere og arbeidstakere, sier Hans Jørn Rønningen.

Samarbeid med Moss

Han forteller at ved alle viktige vedtak som gjøres i Rygge kommune, så skjeles det en del til Moss kommune. Vi er på et vis forlovet med Moss, og giftermålet finner sted ved inngangen til 2020.
Vi må derfor forsøke å etablere ordninger som kan samordnes med Moss. Dette gjelder naturligvis også i viktige spørsmål som ansettelsesprosesser og arbeidsforhold, sier Hans Jørn Rønningen.

paul.norberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen