Nyheter

Historisk svake skoletester i Råde

Råde er markant dårligere enn resten av fylket på de nasjonale prøvene i barneskolen.

Råde-skolene er nede på et historisk lavt nivå, ifølge pedagogisk rådgiver Inger Kolstad for skole og barnehage i Råde kommune.

– Vi har ikke ligget så lavt før, sammenlignet med andre skoler, sier hun til Moss Dagblad.

Resultatene fra de mye omdiskuterte nasjonale prøvene viser at Råde har et godt stykke igjen til resten av fylket og landet for øvrig når det gjelder elevenes lese-, regne- og engelskferdigheter.

Godt under snittet

For mens landsgjennomsnittet er 50, som er et normtall for resultatoppnåelse, har Råde oppnådd bare 46 i engelsk, 46 i lesing og 47 i regning. Snittet for hele Østfold er 49, altså litt under landsgjennomsnittet det også, men likevel skiller Råde seg enda mer negativt ut.

– Det er vanskelig å gi noen god forklaring på dette, men vi er ikke særlig fornøyde med resultatene. Nå må vi sette oss ned og lage strategier for å forbedre oss, sier Kolstad.

Råde kom dårlig ut av de nasjonale testene også i fjor, men prøveresultatene er enda mer nedslående i år. I fjor oppnådde Råde 47 i alle de tre ferdighetsområdene testen tar for seg.

Kolstad tror ikke det går an å skylde på lavt nivå i ett kull med elever, men tror bildet må være mer sammensatt enn som så.

– Elevgrunnlaget kan variere, og alle kull er ikke like, men der har jeg ikke noe grunnlag for å sammenligne, sier hun.

Vil heve lesenivået

Tidligere år har Råde stort sett ligget jevnt med snittet i Østfold. I enkelte fag har kommunens skoler sågar ligget litt over landsgjennomsnittet.

Men det er vanskelig for Råde og alle andre kommuner å sammenligne resultatene med sine egne tidligere resultater flere år tilbake. I fjor ble et helt nytt testsystem innført, slik at det lettere skal gå an å sammenligne egne resultater fra år til år på en relevant måte. Det er av naturlige årsaker vanskelig å gjøre etter ett år.

Uansett tar Råde grep for å komme bedre ut neste år. Allerede på vårparten i år ble Rådes egen kommunale leseplan ferdig.

– Den omhandler alle fag fra første til tiende trinn, vil heve lesenivået og er noe vi håper vil gi en smitteeffekt til andre fag, sier Kolstad.

Mosseskolene fikk for øvrig 51 i engelsk, 49 i lesing og 50 i regning, mens nivået i Rygge var nesten det samme: 51 i engelsk, 50 i lesing og 49 i regning. Våler var sterkest i Mosseregionen med 51 i engelsk, 50 i lesing og 50 i regning.

Mer fra Dagsavisen