Nyheter

Verner Jeløy-miljøet

Søndre Jeløy er, i anledning friluftslivets år, kåret til Moss’ mest attraktive friluftsområde. I dag kommer NRKs Sommeråpent til Moss sammen med Posten, som har spesiallaget et frimerke i anledning kåringen.

Bilde 1 av 4

Navn: Knut Bjørndal (61)

Jobb: Miljøvernsjef i Moss kommune

Aktuell: Søndre Jeløy er, i anledning friluftslivets år, kåret til Moss' mest attraktive friluftsområde. I dag kommer NRKs Sommeråpent til Moss sammen med Posten, som har spesiallaget et frimerke i anledning kåringen.

Hvorfor ble akkurat Søndre Jeløy kåret til det mest attraktive friluftsområdet i Moss?

– De som stemte på Søndre Jeløy, la vekt på de fine turmulighetene med et flott herregårdslandskap og gode strender. Alby ble spesielt framhevet.

Hva mener du som miljøvernsjef at gjør området unikt?

– Det at herregårdslandskapet er så tilgjengelig og åpent for allmennheten, kombinert med et vakkert kystlandskap.

Hvilke andre områder konkurrerte med Søndre Jeløy i kåringen?

– Vansjø – som et variert og populært friluftsområde med svært gode muligheter for padling med kano og kajakk. Et eldorado for barn og unge.

Siden 1983 er det Fylkesmannen som har forvaltet landskapsvernområdet på Søndre Jeløy, men dette ansvaret overtar Moss kommune fra og med oktober i år. Hvorfor det?

– Regjeringen har varslet en overføring av flere miljøoppgaver til kommunene. Overtakelse av forvaltningsansvaret for landskapsvernområdet er en del av dette. Overføringen er en styrking av det lokale selvstyret og bidrar til å skape en bedre lokal forankring for vernet. Formålet med vernet ligger fast, og det vil ikke bli gjennomført endringer i konflikt med dette. Men behandling av mindre enkeltsaker og dispensasjonssaker vil nå kunne behandles av lokalpolitikerne, som kan ha litt annen oppfatning av saken enn Fylkesmannen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er nok Brundtlandkommisjonens sluttrapport Vår felles framtid. Den bidro i høy grad til å endre vår måte å tenke på omkring miljøspørsmål, økonomi og sosial utvikling

Hva gjør deg lykkelig?

– Våren – når sola og varmen kommer og jeg vet at det er over et halvt år til neste mørketid.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Tja. Kanskje at jeg er litt for utålmodig og for lite lyttende i saker der jeg har gjort meg opp en mening litt for tidlig. Men det er også mange andre som burde lytte mer!

Hva gjør du når du skeier ut?

– Reiser langt på ferie – med fly!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Det er de alvorlige miljøutfordringene som kan medføre store ødeleggelse for menneskeheten og det økologiske system. Men også brudd på grunnleggende menneskerettigheter og spesielt menneskehandel. Internasjonal krypskyting og handel med truede arter er også noe som opptar meg.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er det, men jeg legger det alltid bak meg og ønsker ikke å trekke det fram igjen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må være en som vier sitt liv for å hjelpe mennesker i nød uten å tenke på den fare de selv utsetter seg for. For eksempel en som i regi av Leger uten grenser reiste til Afrika for å bekjempe ebolautbruddet i 2014.

Mer fra Dagsavisen