Nyheter

Kan endelig invitere mossinger på øl

Etter fem og et halvt år med midlertidige løsninger, har House of Foundation endelig fått ja til å servere alkohol. Det kan bety store endringer.

– I fem og et halvt år har vi fått ambulerende bevilling for enkeltanledninger, sier Martin M. Sørhaug i House of Foundation (HoF).

– Men det er begrenset hvor lenge man kan gå på slike ordninger. Det skal egentlig være til «unike anledninger», men det ble jo ikke så unikt når vi søkte fire ganger i måneden, spøker han.

Dyre krav

Dermed var det Moss kommune sin idé at HoF skulle søke om permanent skjenketillatelse. Men det var ikke bare enkelt. En rekke krav fulgte med en eventuell tillatelse; blant annet krav til bruksendring, branntekniske oppgraderinger og innspill fra Arbeidstilsynet.

– Vi var veldig usikre på om vi skulle søke, for alle de tekniske utbedringene er kostbare, sier Sørhaug.

Men nå har han gjort alt sammen, og bevillinga er endelig i boks; både skjenkebevilling og serveringsbevilling. Det kan få mye å bety for litteraturhuset i Møllebyen.

– Håpet er at salget kan bringe inn nok til at vi får et ekstra bein å stå på, rent økonomisk. Målet har vært å skape en del egenkapital, og dette er en av de mest strategiske retningene å ta. Vi trenger ikke mye, så hvis vi bare skaper litt, vil det hjelpe oss utrolig, sier Sørhaug.

Søker unge, ivrige

I første omgangs satser han på å ha åpent kveldstid torsdag til lørdag, hvor det som er kafé på dagtid, kan blir til et klubbkonsept på kveldstid.

– Det har jeg lyst til å teste allerede i august, sier han, Sørhaug.

Til realiseringen av klubbkonseptet søker han nå yngre ildsjeler som kan bidra frivillig.

– Vi har tenkt på å knytte til oss en gjeng yngre folk som kan være interessert i å utvikle dette kveldskafé- og klubbkonseptet sammen med oss. Vi søker ikke etter alminnelige lønnstakere, men etter ildsjeler som først og fremst kan være interessert i noe slik for prosjektets del. Og som forhåpentlig på sikt også kan hente ut lønn fra arbeidet, sier Sørhaug.

Samtidig som han leter etter folk, skal han nå utvikle en forretningsplan for «nye» HoF. Inspirasjonen henter han fra Bergen.

– På Landmark i Bergen er det rolig kafé på dagtid, som etter hvert skifter til et klubblokale. Etter klokka 23 om kvelden fjernes alle møbler og stedet transformeres, forteller Sørhaug og fortsetter:

– Byen trenger et sånt sted. Jeg tror vi kan skape noe ganske unikt.

– Skål!

En som er fornøyd med avgjørelsen, er leder i kulturutvalget i Moss kommune, Sindre Westerlund Mork (V).

– Skål, Martin! Dette gjør Moss mer internasjonal. Det er jo nettopp slike steder man oppsøker når man er utenbys; steder hvor man kan prate, hvor det er levende musikk, man kan gå inn og ut. Mossinger har de samme behovene og ønskene som folk i større byer, og HoF tilbyr nettopp det. Så nå må mossingene bare ta det i bruk, sier Venstre-lederen.

Mer fra Dagsavisen