Nyheter

Satser med egen klubb i hjembygda

Sandvolleyballtopp Vilde Solvoll (24) fra Larkollen har hatt fire mål denne sesongen. Søndag har hun oppnådd alle.

Bilde 1 av 20

– Alt jeg har jobbet med denne sesongen, har på en måte ledet opp til den uka som nå snart er forbi.

Vilde Solvoll har akkurat gitt medspillerne en siste «high five». Siden mandag har hun både holdt sandvolleyballskole for 38 unge deltakere, og arrangert landslagssamling for 22 jenter mellom 13 og 33. Alt på tre sandvolleyballbaner som hun har gravd ut og bygget med sine egne hender i hjembygda Larkollen.

Og innen søndag er omme, har hun også arrangert sin andre Norgestour i «beach volley» på samme sted – med hele 38 påmeldte lag.

– Det har vært hektisk, det innrømmer jeg, sier den talentfulle 24-åringen.

– Trenger ny organisering

Men noe av det største i år har likevel vært at Solvoll har etablert en ny sandvolleyballklubb i badebyen i Rygge; et viktig skritt på veien mot å gjøre sandvolleyballsporten mer organisert.

– Sandvolleyball er en av verdens største, uorganiserte idretter. Det er utrolig mange som spiller uten å være medlem i en klubb. Og dersom man vil satse, må man ofte gjøre all jobben alene; finne trener, lage seg et miljø, finne sponsorer – alt sammen, forteller Solvoll.

Hun er ikke blant de eldste som driver med sporten i Norge, men hun er likevel blant dem som har holdt på lengst.

– Sandvolleyball er en sport uten de store økonomiske ressursene. Hvis flere organiserer seg i klubber, vil sporten få mer penger til å hjelpe folk med å satse. Treninger kan bli mer stabile, hele miljøet og kunnskapen som finnes i det vil også få en større kontinuitet. Det er et ønske ikke bare fra oss spillere, men også fra forbundet, at kunnskapsoverføringen skal bli sterkere, slik at man unngår «hull», sier hun, og fortsetter:

– Slik det er nå, forsvinner kunnskapen og sponsorene så fort noen gir seg med sporten. Hvis man har klubber, vil begge deler forbli i klubben, som igjen kan betale for satsingen til de som vil helt til topps, slik det er for eksempel i skisporten, sier Solvoll engasjert.

Gir tilbake

Det danner også bakteppet for hvorfor hun ønsket å danne klubb i hjembygda si.

– Vi teller allerede 30 medlemmer, og mange har uttrykt interesse for å fortsette med treninger og samlinger også utenfor denne ene uka – Larkolluka – om sommeren, forteller Solvoll.

Neste post på hennes plan blir å finne ledige helger hvor hun selv kan holde samlinger for de ferske klubbmedlemmene. Deretter håper hun å engasjere noen foreldre til å ta trenerkurs, sånn at det kanskje kan bli faste treninger.

– Om man ikke selv vinner massevis av konkurranser internasjonalt, er det uansett utrolig mye verdt å kunne se seg tilbake og vite at man etablerte en klubb med 30 sandvolleyballspillere, som nå får glede av sporten. Larkollen er perfekt for sandvolleyball, sier Solvoll.

Mer fra Dagsavisen