Nyheter

Norlandia-kontrakter i Moss kan ryke

Det nye rød-grønne flertallet i Moss bystyre vil snarest mulig avvikle kontraktene med Norlandia. Det er dette private selskapet som eier og driver Skoggata bo- og servicesenter og Orkerød sykehjem.

Av Paul Norberg

Det har lenge vært politisk strid om privatisering av omsorgstjenestene i Moss, og i den tida det har vært borgerlig styre, så har flere private aktører fått fotfeste. Når Hanne Tollerud fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører, er det stor sannsynlighet for at kontraktene til Norlandia vil ryke først. Det kom klart fram på pressekonferansen som Ap, MDG, SV og Rødt holdt på torsdag. Et av de ti politiske punktene i avtalen mellom de fire partiene lyder slik: "Konkurranseutsatte sykehjem og bo- og servicesenter skal kommunaliseres ved første anledning". May Hansen utdypet dette, og slo fast at pengene innenfor helse og omsorg skal gå de som trenger det; ikke til velferdsprofitører. Hun fastslo at det borgerlige flertallet har fredet de private, og at nedskjæringene dermed er kommet i den kommunale omsorgssektoren.

- Det er skapt et A- og B-lag i omsorgstjenestene i Moss, sa May Hansen.

Reagerer sterkt

Dette reagerer Anne Bramo (Frp) sterkt på. Hun er leder i Helse- og sosialutvalget og mener at det May Hansen forteller er feil.

- Hva er feil?

- Det er ikke riktig at de private blir favorisert på bekostning de kommunale omsorgstjenestene. Når for eksempel Norlandia la inn et anbud som var rundt ti millioner kroner lavere enn det kommunen kunne levere tjenestene for, så ble det spart inn et tilsvarende beløp på budsjettet. Det frigjorde penger til de kommunale tjenestene, ikke motsatt. Jeg er lei av at politikere fra den rød-grønne siden svartmaler situasjonen innen omsorgstjensten i Moss. De prioriteringer vi har gjort har ført til at vi kan levere en kommune som har det meste på stell over til en ny flertallskonstellasjon. Det gjelder også innen helse- og omsorg, sier Anne Bramo. Hun vil ikke spekulere i om det er grunnlag for å si opp kontraktene, men slår fast at Norlandia har opsjon på to nye år etter at kontraktstida går ut.

- Det er slett ikke sikkert at det er juridisk mulig å bryte Norlandiakontraktene, sier hun.

Saken om fluelarvene

I august i år avslørte Fagbladet at Åge Villi Kristiansen  fikk  fluelarver i et sår på foten på grunn av feil behandling ved Skoggata bo- og servicesenter i Moss. Han skal heller ikke ha fått tilstrekkelig hjerte- og lungeredning da han døde fem dager etter at fluelarvene ble oppdaget. Saken fikk stor oppmerksomhet, og da det viste seg at Norlandia ikke rapporterte hendelsene før de ble avslørt i mediene, så framskyndet det kritikken mot private aktører innen helse- og omsorgssektoren. Begge hendelsene ble rapportert til Fylkesmannen.

-  Finner fylkeslegen ut at det har vært kontraktsbrudd,  vil Moss kommune umiddelbart avbryte kontrakten med Norlandia ,sier Hanne Tollerud.

Norlandia er avventende

Konsernsjef  i Norlandia, Yngvar Tov Herbjørnssønn, er avventende til det som nå skjer politisk i Moss, og til erklæringene om at kontraktene kan bli opphevet.

- Oppfatter du at Moss kommune har et godt nok grunnlag for å kunne bryte kontrakten med Skoggata bo- og servicesenter?

- Vi avventer utfallet av Helsetilsynets gjennomgang for å få deres formening om hendelsene det her er snakk om. Vi har jobbet konstruktivt og godt sammen med Moss kommune i mange år, og har et ønske om å fortsette med det.

- Hva blir konsekvensene for Norlandia, de ansatte og beboerne hvis Moss kommune krever å få annullert kontrakten?

- Vi ønsker ikke å spekulere i dette, men forholder oss til den kontrakten vi har.

- Hvis både kontrakten i Skoggaten og på Orkerød blir avsluttet: Vil Norlandia da slutte å legge inn anbud for drift i Moss hvis det skulle bli aktuelt med ny konkurranseutsetting?

- Vi har drevet eldreomsorg i 20 år og har ambisjoner om å være med i enda mange tiår. Vi tror på at de eldre får et best mulig omsorgstilbud gjennom mangfold og innovasjon. For å realisere det trengs alle kloke hoder – de kommunale, de ideelle og de private, mener  Yngvar Tov Herbjørnssønn.

Mer fra Dagsavisen