Annonse
Det er lenge siden supporterne til Moss Fotballklubb kunne juble slik for seire i eliteserien. I 2002 rykket laget nedtil 1. divisjon. I 2017 spiller MFK i tredje divisjon. Nå er det flere krefter som ønsker å se til Sarpsborg, for å se om Sarpsborg 08-modellen også kan passe i Mosseregionen. FOTO: KNUT FALCH/NTB SCANPIX

Mossinger - se til Sarpsborg-fotballen!

Mens Moss Fotballklubb har som mål å karre seg opp fra 3. divisjon (fjerde nivå i Norge), så spiser Sarpsborg 08 kirsebær med de store i norsk fotball. Søndag 7. mai vant MFK 3-0 over Østsiden i en TV-sendt kamp om breddeidrett. Mens Sarpsborg 08 samme dag spilte 1-1 mot Strømsgodset, og befestet sin plass som landets nest beste lag så langt i sesongen.

Annonse
Moss

** BYHISTORIE

For en del år siden var bildet annerledes. Moss FK var lenge blant landets ledende lag i toppdivisjonen, mens Sarpsborg Fotballklubb og Sparta Sarpsborg slet lenger nede i divisjonssystemet. På 1990-tallet var MFK det beste laget i Østfold, mens det litt inn på 2000-tallet var MFK og Fredrikstad FK som konkurrerte om å være best i fylket. Nå sliter FFK nederst i 1. divisjon, mens MFK måler krefter med rekruttlagene til Odd, Sarpsborg 08 og Strømsgodset. Det er ganske langt unna den virkelige storhetstiden fra 1980-tallet. Den gang MFK ble cupvinnere i 1983 og seriemestere, med Nils Arne Eggen som trener, i 1987. De gulsvarte kråkene kvalifiserte seg også for Europacupen tre ganger, og møtte store klubber som tyske FC Magdeburg i 1980, Bayern München i 1984, og selveste Real Madrid i 1988. Men det var den gang. Nå som MFK spiller på fjerde nivå i Norge, er det en del røster som mener at klubben må sette i gang en prosess, tilsvarende det som førte til at Sarpsborg 08 ble etablert for ni år siden. Vi skal se litt nærmere på den ganske turbulente perioden fra 2006 til 2008, da det nye Sarpsborg-laget ble skapt. Men først må vi repetere litt MFK-historie:

Synkende tendens

Grunnstammen blant supporterne til Moss FK drømmer fortsatt om spill i eliteserien, og nye cuptriumfer. Og det er ikke lett å huske når det sist var toppdivisjonskamper på Melløs stadion. Men et blikk i statistikkene viser at det er faktisk er 15 år siden MFK sist rykket ned fra eliteserien til 1. divisjon. Altså i 2002-sesongen. I 2003 ble det 12. plass i 1. divisjon. Året etter havnet laget på 10. plass. Mens det var en kortvarig opptur i 2005. Da ble det tredje plass, og kvalifikasjonskamper for eliteserien. Det var faktisk reelle muligheter for direkte opprykk den gangen, men da måtte byens fotballhelter slå Sandefjord i den siste seriekampen. Hele 9.000 tilskuere på Melløs heiet på MFK, men laget tapte 3–4. I kvalifiseringskampene mot Molde ble det også tap, og dermed var opprykkstoget gått.

I 2008 var det en sterk økonomisk satsing for å gjenskape tidligere tiders storhetstider, men det var også andre lag som hadde ambisjoner, og Moss FK havnet på en skuffende 9. plass i 1. divisjon. Pengebruken var stor, gjelda vokste og antall tilskuere falt. To år senere, i 2010, var både den sportslige og den økonomiske krisen kommet et hakk nærmere. Byens fotballkråker fikk kun 26 poeng i serien og ramlet ned til 2. divisjon. Der kjempet de i flere sesonger mot nedrykk til 3. divisjon. Men i 2016-sesongen var det ikke lenger mulig å beholde plassen. Nå i 2017 er det et ungt lag, ispedd noen garvede veteraner, som skal forsøke å få laget på fote igjen. Det er den unge Ole Martin Nesselquist (24) som har treneransvaret. Og så langt i sesongen spiller Moss FK fin fotball. Ambisjonen er å rykke rett opp i 2. divisjon igjen, og deretter bli blant de 20 beste klubbene i landet. Spørsmålet er om dette er mulig med en slunken klubbkasse, og en sterk fotballkonkurranse; både i byen og i fylket. Når en fotballklubb har suksess i en lavere divisjon, forsvinner gjerne de beste spillerne til klubber høyere i divisjonssystemet ved et eventuelt opprykk. Dessuten er det spørsmål om dagens fotballstruktur i Moss er egnet til å kunne etablere et av byens eksisterende lag i første divisjon, eller i eliteserien. "Se til Sarpsborg", er det mange som roper. Men hva skjedde egentlig i Sarpsborg fram til etableringen av Sarpsborg 08?

Turbulent i Sarpsborg

Jon Henriksen fra Sarpsborg har et langt liv bak seg som journalist og redaktør i aviser og nettsteder i Sarpsborg. Han har også hatt en solid fot i det sportslige miljøet i byen. I 2008 utga han boka "En langpasning fra Helgeby til "Brakka" – Sarpsborg-fotballen 105 år". Dette er en svært leseverdig bok om fotballhistorien i den gamle industribyen Sarpsborg. Og Henriksen trekker linjene fra de gamle, etablerte klubbene og over i de beinharde forhandlingene som etter hvert førte til dagens suksessklubb; Sarpsborg 08. Initiativet til den nye klubbdannelsen ble tatt våren 2006. Og bakteppet for dette initiativet var omtrent slik: I 1974 rykket Sarpsborg Fotballklubb (SFK) ned fra eliteserien til datidens 2. divisjon. Nedrykket ble starten på flere mørke tiår, hvor Sarpsborg ikke var representert i eliteserien.

Ørkenvandring

Sparta og Greåker forsvant ned i regionale serier, mens Sarpsborg FK rykket ned fra nest øverste nivå i 1980, og startet en 12 års ørkenvandring i 2. divisjon. Etter nok et nedrykk møttes fem Sarpsborg-klubber i samme avdeling i 3. divisjon i 1993. Sarpsborg FK, Greåker, Tune, Hafslund og Borgen. Sarpsborg FK gikk deretter raskeste vei opp i 1. divisjon, men både i 1995 og 1997 mislyktes klubben i å etablere seg på nivå to.
Økonomiske problemer i forbindelse med spilleroverganger mellom Sarpsborg og Sparta var kimen til at det kom i gang en uformell kontakt mellom de to klubbene. Forfatter Jon Henriksen, som representerte SFK, skriver at han og Lars Malmberg fra Sparta begynte å diskutere mulighetene for et utbredt samarbeid i Sarpsborgfotballen. SFK hadde aldri ivret for et slikt samarbeid, og det var slett ikke sikkert at det ville bli tatt på alvor denne gangen heller. Men etter en lang tid med krangel, en rekke uformelle samtaler og fire formelle møter i 2006, ble det omsider bestemt at " ... nå går toget". Deretter startet de reelle forhandlingene om å få gjennomført ny fotballkonstellasjon i Sarpsborg.
I nesteartikkel, som publiseres mandag 15. mai, skal vi gå nærmere inn på hva som skjedde i forhandlingene fram til dannelsen av det som i dag er Sarpsborg 08. Så får Moss FK og de øvrige fotballklubbene i Mossedistriktet vurdere om en lignende prosess er mulig og ønskelig i denne regionen.

Kilder: Jon Henriksen: "Sarpsborg-fotballen 105 år".
Per Vold: MFK i 100".
Wikipedia

Annonse