Nyheter

Moss Ap skyter seg i foten?

DEBATT: Ledelsen i Moss Høyre og Moss Ap stoler tydeligvis ikke på sine egne bystyremedlemmer i jernbanestasjonssaken, mener førstekandidat for MDG Østfold, Håkon Borch.

DEBATTINNLEGG: Av Håkon Borch førstekandidat til Stortinget MDG Østfold

På lørdag sprakk en liten bombe om lokalpolitikken i Dagsavisen Østfold. For de leserne som ikke så artikkelen, så handler den om at Moss AP og Moss Høyre har inngått avtale om å styre sammen. Ordfører, når Tage Pettersen (H) blir valgt til Stortinget, blir APs Hanne Tollerud, og til gjengjeld skal Høyre få tre av fire utvalgsledere. Sissel Rundblad fra (H) forteller at avtalen oppleves som en stor byrde har falt av skuldrene da hun slipper å ta over som ordfører «på MDGs nåde».

Fra 2018 skal de politiske lokallagene i Moss og Rygge være sammenslått, og ekstra underlig blir denne avtalen når Ryggelagene hverken i Høyre eller AP hadde hørt om avtalen før de leser om den i avisa (personlig meddelelse på lørdagens Ryggedager). Det står også å lese i Dagsavisen Østfold at man har ikke fått tid til å involvere partigruppene før avtalen ble inngått. Denne avtalen har man altså inngått uten en demokratisk partiprosess.

Avtalen er så oppsiktsvekkende at jeg kan bare tenke meg én grunn for at den er inngått; Ledelsen i disse to partiene stoler ikke på sine egne bystyremedlemmer i jernbanestasjonssaken. De har jo flertall og behøver ikke å styre på noens nåde i jernbanesaken, men det er tydelig at de er redd for at enigheten i gruppene sprekker hvis det skulle bli en åpning for å se på saken på nytt. Ved å binde opp en avtale hvor AP får ordføreren vil de binde partiet til den vedtatte beslutningen ved å gjøre kostnaden ved å bryte ut for stor. På den måten vil de få bystyremedlemmene i de to partiene til å bli sittende stille i båten når forslaget om å ta opp saken kommer på bordet igjen. I oktober vil det foreligge en ny folkebetalt utredning om mulige alternative valg av jernbanetraséer. Bare det at det foreligger et slikt «crowd funded» dokument skremmer nok de som har brukt all sin politiske makt siden 1999 på å forhindre at dette skulle utredes.

Samferdselsministeren sa at om det kom et politisk jordskjelv i form av et nytt vedtak i bystyret, så ville han ta opp saken på nytt. De fleste leste vel innlegget i Moss Avis; «AP gi oss et jordskjelv». Artikkeltitlen peker på det mange av oss har inntrykk av; at det er i APs bystyregruppe det er mest uenighet og mange som har fått angertanker i jernbanesaken. Når partiledelsen i Høyre ser det så er det godt mulig de tenker; «hva er vel en ordførerplass mot en jernbanestasjon vi har sloss for siden 1993?» Og toppledelsen i AP sine ambisjoner om ordførerstillingen biter på, og ofrer forankring i eget lokallag og vennene i Rygge. Verre er det i så tilfelle at de ikke ser at dette er drepende for troverdigheten av APs som bærende parti på venstresiden i Moss.

At høyre - venstre aksen er reell, og at AP & Høyre representer de to sidene med ansvarlighet, er grunnlaget for at de to partiene får 50-60% av stemmene ved valg etter valg. Når de nå går sammen blir denne illusjonen av høyre/venstre dynamikk så undergravet at det blir fryktelig vanskelig å opprettholde troverdigheten i dette spillet. Folk ser da at de i bunn og grunn representerer akkurat det samme. Et maktsamarbeid mellom Høyre og AP vil altså forvitre legitimiteten til partienes retorikk om å være det ansvarlige partiet på høyre-venstre aksen. Min spådom er at begge til sammen vil forvitre fra over 50% av stemmen til 25-35% av stemmene. At Hanne Tollerud og hennes medspillere ikke ser dette er gode nyheter for småpartiene, men også en trist historie om svik mot ideene for demokrati. Demokrati betyr folkestyre, tillit til de folkevalgtes vurderingsevne, og ikke bakromsstyre.

Men denne politiske høyttenkningen kan jo selvfølgelig være helt feil….

Mer fra Dagsavisen