Nyheter

Markedskreftene og arven etter Erlander

EØS-reglene, som favoriserer vikarbyråer istedenfor fast ansatte, som fremmer fri flyt av varer og tjenester, og som fører til sosial dumping og innskrenking av fagbevegelsens innflytelse, er ikke er en del av skaperverket. Tvertimot er det politikk, som vi kan si ja eller nei til, skriver Rune Pedersen, Moss Rødt, i dette leserbrevet..

DEBATT: I disse dager utgis en biografi om Tage Erlander (1901-85), leder for Sosialdemokratene i Sverige, og statsminister 1946-69, lenger enn Gerhardsen i Norge.  Han skrev i 1979,  da nyliberalismen begynte å prege den politiske dagsorden i Vesten: "Mennesket trenger ikke være en kasteball for anonyme økonomiske lover eller teknologiske krefter. Hun kan selv forme sin framtid...Det er den viktigste lærdommen historien gir oss."

Politisk spill

Han skrev altså at nyliberalistenes (for eksempel Ronald Reagans og Maggie Thatchers) teser om markedskreftenes frie spill ikke er  økonomiske nødvendigheter, som folk bare må akseptere. Det forholder seg akkurat omvendt.  Tesene om markedskreftenes frie spill er et politisk valg, som ble gjort - og gjøres -  av dem som høster fordel av det; de rike og mektige.

Det betyr at EØS-reglene, som favoriserer vikarbyråer istedenfor fast ansatte, som fremmer fri flyt av varer og tjenester, og som fører til sosial dumping og  innskrenking av fagbevegelsens innflytelse ikke er en del av skaperverket. Tvertimot er det politikk, som vi kan si ja eller nei til.

Internasjonal privatisering

Vi er i ferd med å få internasjonale handelsavtaler, som TTIP (en frihandelsavtale mellom EU og USA) og TISA (en handelsavtalen for tjenester). Disse avtalene har til hensikt å ta bort alle nasjonale lovverk som hindrer profitten til de multinasjonale konsernene, og å legge forholda til rette for privatisering av offentlige tjenester over hele verden.  Disse avtalene er ikke naturlig utvikling som vi bare må ta imot og bøye oss for. Vi trenger politikere som avslører hensikten med sånne avtaler og hindrer at Norge går med på dem.

Hvor står Ap?

Vi i Rødt mener Tage Erlanders historiske lærdom,  at mennesket selv kan forme sin framtid uten å måtte bøye seg for anonyme økonomiske lover, går rett inn i dagens store diskusjon om de økende forskjellene mellom folk. Vi er sikre på at regjeringspartiene ikke har noe til overs for Erlanders analyse, men hvordan er det med Jonas Gahr Støres Arbeiderparti? Det er dessverre et åpent spørsmål, og jeg tror det er noe av forklaringen på deres manglende oppslutning. De må ta sin sosialdemokratiske arv på alvor.

Rune Pedersen, folkevalgt for Rødt i Moss.

Mer fra Dagsavisen