Annonse
MOSS KIRKE: Datter Renée, sogneprest Tor Bjørn Osberg og bror Jon holdt minneord i Moss kirke da Erik Roth Nilsen ble bisatt.

Tok farvel med bypatriot Erik Roth Nilsen

En nær fullsatt Moss kirke tok et verdig farvel med bypatriot og Ap-veteran Erik Roth Nilsen fredag.

Annonse
Lokale nyheter

Nilsen døde 21. april, 71 år gammel. Han vil bli husket som ihuga bypatriot. Ikke tilfeldig ble høytideligheten i Moss kirke startet med «Mossesangen».

– Erik ville så gjerne vært med på å forme byutviklingen i Moss, og han gledet seg til 300-årsjubileet i 2020. Han var opptatt av historien for å kunne forme framtida. Men nå er det andre som må videreføre Eriks tanker og ideer om hvordan Moss skal feire sine første 300 år, sa sogneprest Tor Bjørn Osberg.

En sang til motet

«Här är en sång til alla

som vägrar att ge opp

Till dom som kämpar vidare

fast livet är så hårt

Till alla som vågar längta

til nåt, dom aldri sett

Som inte låter kuva sej

men håller på sin rätt»

Dette er et utdrag av Mikael Wiehes sterke «En sång til modet», som solist Ingri Rosén Guren sang som en hyllest til Erik Roth Nilsens politiske og menneskelige engasjement.

Nilsens datter Renée Nilsen, bror Jon Roth Nilsen og sogneprest Tor Bjørn Osberg uttrykte på ulikt vis at Erik Roth Nilsen var en varm, men respektert politiker, som sto rakrygget og var kompromissløs når han var overbevist i en sak.

«Du er så sta at jeg er sikker på at du kan gå på Vansjø-isen ved St. Hans-tider», hadde lillebror Jon sagt til Erik for kort tid siden. Noe sistnevnte tok som et kompliment.

Krapfoss-gutt

Broren fortalte også om oppveksten med en familie på fem som bodde i en trang leilighet med utedo på Krapfoss. Foreldrene var samfunnsengasjerte, og oppveksten i arbeiderstrøket Krapfoss var med på å forme Nilsens politiske engasjement. «Du kan kaste gutten ut av Krapfoss, men du kan aldri kaste Krapfoss ut av gutten», var et av hans egne slagord. 

I barndommen var han mer glad i å lese bøker enn å være med på fotball-leken på løkka. Han kalte seg autodidakt, selv om han hadde journalistutdannelse fra Skjeberg folkehøyskole.

Under bisettelsen ble det understreket at Nilsen var en solid sosialdemokrat, og en mann som hadde et brennende ønske om et solidarisk og rettferdig samfunn, preget av gode velferdsordninger for landets innbyggere. Han hadde et sterkt internasjonalt engasjement allerede fra sine yngre dager. Mot raseskillepolitikken i Sør-Afrika og USA. Og mot de høyreorienterte militærkuppene i Hellas og Chile.

Familiemann

Men Nilsen var også en humoristisk livsnyter, og i ungdomstiden hadde han ord på seg for å være en danseløve på de gamle ungdomsstedene Rølla og Blinken. Renée Nilsen fortalte om varme familiesammenkomster og reiser, og om en mann som alltid var tilgjengelig for barn, svigerbarn og barnebarn.

Annonse