Annonse
Dommer Geir Sunde Haugland og hans to meddommere skal avgjøre hvorvidt kvinnen er skyldig i forsøk på mordbrann eller ei. Selv nekter hun straffskyld.

Tidligere flamme tiltalt for forsøk på mordbrann

«Hva med barna i 2. etasje?». Det var en av tankene som gikk gjennom hodet til familiefaren, da han oppdaget åpne flammer inntil husveggen.

Annonse
Lokale nyheter

Han forklarte seg i Moss tingrett i onsdag, om hendelsen som har preget familien i ettertid.

– Det ble ikke veldig tung søvn de påfølgende nettene, sa han.

Det dreier seg om en husbrann i hjemmet deres på Jeløy i april i fjor. Politiet mener en kvinne står bak.

Hun er den tidligere ektefellen til en av leieboerne som bodde på samme adresse.

Kvinnen i slutten av 40-årene står tiltalt for å ha startet en brann som lett kunne ha ført til tap av menneskeliv, samt grovt skadeverk og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

Hun har hele tida nektet straffskyld, og opprettholdt det standpunktet i Moss tingrett i onsdag.

Ingen beboere fikk personskader etter brannen.

Slukket selv

Da den oppsto befant det seg sju personer i huset, deriblant tre barn. Samtlige tilhørte huseieren, som var den eneste som var våken på tidspunktet da brannen startet, rett før klokken 01.00 om natten.

Han satt og jobbet i stua, da han merket et kraftig lysglimt i øyekroken.

– Jeg vil sammenligne det med at du tenner på en grill hvor du har brukt rikelig med tennvæske. Det var så kraftig at jeg så ildkula komme opp og passere vinduene. Da snakker vi i hvert fall noen meter opp fra bakken, sa han fra vitnebenken, og la senere til:

– Den første tanken som slo meg var «det er ikke grillsesong nå, [leieboer]».

Deretter går tankene over på barna som sover i etasjen over. Han løper ut og tar med seg hageslangen. På baksiden av huset møter han leieboeren, som har våknet av det som har skjedd.

Sammen slukker de brannen før nødetatene ankommer stedet. Lukten av brennbar væske henger fortsatt i lufta.

Var målrettet

Politiet stiller flere spørsmål. «Er det noen som vil deg noe vondt?». Huseieren forklarer at han tok en prat om nettopp dette temaet med leieboeren i ettertid.

– Han sa at dette så personlig ut. Men for meg var det et helt usannsynlig scenario at det skulle være påtent. Du prøver å finne andre logiske forklaringer først, sa han.

Tror ikke eksen er skyldig

Noen dager senere blir leieboerens tidligere ektefelle pågrepet. Paret gikk gjennom et samlivsbrudd på den tida.

Selv tror ikke leieboeren at kvinnen er i stand til å gjøre noe slikt som beskrevet i tiltalen.

– Jeg følte ikke at det var rettet mot meg. Jeg kom ikke på noen som skulle ha makta å gjøre dette, sa han under hans forklaring, og la til:

– For meg var dette en symbolsk handling. Hvis man skulle tent på for å virkelig skade noen, ville man gjort det på en helt annen måte enn ved en murvegg.

Huseieren sa på sin side at han tror at dersom verken han eller noen andre i huset hadde vært våkne og oppdaget brannen, ville den trolig ha utviklet seg og nådd soverommet til et av barna hans.

Annonse