Nyheter

Tage-effekten

Tidligere ordfører Tage Pettersens søknad om etterlønn har umiddelbart ført til at det blir en reglementsendring i Moss kommune. – Ja, det er riktig at Tage Pettersens søknad om etterlønn har ført til en ny debatt om reglementet for etterlønn, sier ordfører Hanne Tollerud (Ap). Etter kommunevalget i 2015 ble det bråk i bystyret da det daværende borgerlige flertallet opprettet en posisjonskoordinator med skulle få godtgjøring for denne oppgaven.

Høstet storm

– Normalt skal ikke et sittende bystyre vedta reglene for sine egne godtgjørelser. Det bør gjøres av et avgående bystyre, slik at det blir gjeldende for de folkevalgte i neste periode. Men den situasjonen som oppsto denne gang, viste et behov for presiseringer. Og vi foreslår ikke ekstra penger til oss selv. Vi foreslår derimot å stramme inn på reglene for godtgjøring, sier Hanne Tollerud.

I korte trekk vil presiseringen bety at en betalt bystyrepolitiker som går over i ny jobb, skal ikke lenger har rett til etterlønn. Da Tage Pettersen (H) ble valgt inn på Stortinget, og likevel søkte om etterlønn i Moss kommune, høstet han storm. Både hos distriktets befolkning og blant politikerkolleger. Dette førte til at han trakk søknaden om en og halv måneds etterlønn, selv om han strengt tatt hadde krav på dette etter godtgjørelsesreglementet til Moss kommune.

Ordfører Hanne Tollerud varslet raskt at hun ville legge inn forslag om å forandre reglementet, og nå kommer det et endringsforslag allerede til førstkommende formannskapsmøte, mandag 30. oktober.

I det nye forslaget står det: «Ved frikjøp fra og med 50 prosent, der den folkevalgte har det å være folkevalgt som sin hovedbeskjeftigelse, kan det etter søknad gis ettergodtgjøring i inntil tre måneder. Dersom den folkevalgte går inn i nytt arbeid i løpet av denne perioden bortfaller ettergodtgjørelsen fra tidspunktet for inntreden i den nye stillingen. Inntekt man mottar i etterlønnsperioden skal rapporteres inn».

I dagens reglement er det slått fast at den folkevalgte har rett på en og en halv måneds etterlønn, selv om vedkommende har en jobb å komme tilbake til etter endt tjeneste.

Posisjonskoordinator

– Dette var uheldig. Det framsto som om godtgjøringspotten ble en del av forhandlingene for å få en politisk kabal til å gå opp. Det gjaldt blant annet ordningen med lønn til det som det borgerlige flertallet kalte «posisjonskoordinator». Denne posten ønsker vi nå å fjerne, sier Hanne Tollerud. Hun mener også et hele godtgjøringsreglementet etter hvert bør gjennomgås på nytt.

Godtgjørelse til en opposisjonskoordinator skal fortsatt kunne frikjøpes. Det var Anne Bramo (Frp) som tidligere fikk inntil 20 prosent av en årslønn for å koordinere politiske utspill fra det borgerlige flertallets side. Denne rollen skal nå utføres av varaordfører Benedicte Lund (MDG), uten at hun får ekstra betalt for disse oppgavene.

Mer fra Dagsavisen