Nyheter

Savner mer regional stolthet i idretten

Østfold er langt unna noen pallplassering når det kommer til å skape og dyrke idrettsutøvere. Det vil lokale idrettsfolk gjøre noe med. Mer regional stolthet savnes.

Bilde 1 av 2

Fredag og lørdag arrangerte Østfold fylkeskommune og Østfold idrettskrets i Norges Idrettsforbund en konferanse kalt «Østfold mot toppen».

Et av temaene på konferansen var stoltheten i Østfold. Andreas Lervik (Ap), leder av kultur- og næringskomiteen i Østfold fylkeskommune, mener det å være stolt av lokale idrettsstjerner er svært viktig.

– Stolthet er en av grunnpilarene i idretten. Den knivingen vi ser på fotballbanen mellom byene våre er nerven og sjelen i idretten. Hvis vi kan samles og være stolte av fylket også, bygger vi en fylkesidentitet. Det er viktig, sier han.

For Dag Solheim, som var både debattleder og foredragsholder under konferansens første dag, er det derimot urealistisk å eksempelvis få en Fredrikstad FK-supporter til å være stolt av Sarpsborg 08.

– Vi er stolte av lagene våre ned på lokalt nivå, men vi har ingen regional stolthet, mener han.

Går i motsatt vei

Stabæk-guru var blant foredragsholderne. For han er kompetanse den viktigste nøkkelen til å skape toppidrettsutøvere.

– Det handler ikke bare om trenere, men også ledere. Hvis du ikke vet hva du skal gjøre med et anlegg, hjelper det ikke at du har det, sier han.

Anlegg er nemlig det viktigste av tre punkter som Lervik mener det må jobbes med for å få lag og utøvere fra Østfold til idrettstoppen.

– Vi er nest dårligst i Norge på idrettsanlegg. Vi er nødt til å bygge en kultur for å bli flinkere på det, sier han.

Han trekker blant annet fram KNA Varnas gokartbane i Våler som et eksempel på hvordan det skal gjøres. I motsatt ende av skalaen finner vi Østfoldhallen, hvor idrettsaktivitetene nylig ble lagt på is på grunn av for dårlig økonomi.

– Det beklager jeg sterkt og inderlig, sier han.

Vil ha toppidrettssenter

Punkt nummer to er å få på plass et toppidrettssenter i Østfold. Det vil i så fall være et regionalt senter underlagt Olympiatoppen i Oslo, hvor man byr på spesialkompetanse og et profesjonelt opplegg for lokale idrettsutøvere. Det har blitt jobbet med å få et slikt senter til Fredrikstad en stund nå.

– Én ting er å legge til rette for at idrett skal kunne utøves. En annen ting er hvordan vi kan få talentene til utvikle seg mest mulig her hjemme før vi sender dem ut. Det får vi med et toppidrettssenter, sier Lervik.

Det tredje og siste punktet er folkehelse.

– Også her har vi mye å gå på, sier Ap-politikeren.

Overlegne på 80-tallet

Dag Solheim er enig med både Lerviks og Jensens vurderinger.

For han er både kompetanse og anlegg nøkkelen til lokal idrettssuksess.

– Innenfor triangelet Moss-Sarpsborg-Fredrikstad var lag overlegne på 80-tallet. På 90-tallet vant de nesten ingenting. At anleggene vi hadde gikk ut på dato mener jeg var en medvirkende årsak, sier han.

– Noe av det vi er best på i Østfold i dag er orientering. Der er skogen anlegget, legger han til for å støtte opp poenget sitt.

Mer fra Dagsavisen