Nyheter

Munchs eventyrland tar form

Edvard Munchs gamle oppholdssted er i ferd med å forvandles til et nytt senter for kunst og kultur i både nasjonal og internasjonal skala.

Bilde 1 av 6

Ramme Gård på Hvitsten i Vestby har vært under forvandling i flere år nå. Tirsdag fikk pressen et innblikk i status per i dag og planene framover.

Stedet vil blant annet huse et underjordisk Edvard Munch-galleri og -museum, som vil ha både faste og midlertidige utstillinger. Det blir også, som tidligere, konserter og andre arrangementer på gården. I tillegg skal Munchs gamle hus nede ved sjøen, med utsikt over Oslofjorden, pusses opp.

Gården er kun en 25–30 minutter lang kjøretur fra Moss. Det er omtrent like langt som til Inspiria-senteret i Sarpsborg i motsatt retning.

«Sponset» av Munch selv

Ina Johannesen i Rammestiftelsen ønsker ikke å gå inn på hvor mye hele prosjektet har kostet. Fra før har flere medier, deriblant TV 2, skrevet at overskuddet fra salget av maleriet «Skrik» har gått til prosjektet. Det ble solgt for 107 millioner dollar i 2012.

– Det viktigste arbeidet til stiftelsen er å formidle Munchs liv og virke, sier Johannesen.

Således kan man altså si at «Skrik» har vært med på å få Ramme til å bli en virkelighet.

Store forventninger

Det er planlagt at senteret vil åpne for publikum i siste halvdel av 2018. Stedet vil inneholde tre hovedavdelinger: Ramme gård, Ramme kultur og Ramme fjordhotell.

Sistnevnte skal drives av Classic Norway Hotels og bygges i en gammel og autentisk stil. Hotelleier Erik Berg var blant de fremmøtte i går.

– Vi er tuftet på historie, kultur og natur, og her er det historie, kultur og natur så det holder, sier han.

De har store forventninger til stedet.

– Vi er stolte av å skulle drive det vi tror vil bli Norges mest spektakulære reiselivsprodukt, skriver hotellkjeden i en pressemelding.

Også Petter Olsen selv har sine forventninger til Ramme gård når alt er på plass, men er litt mer nedtonet i sin uttalelse.

– Jeg forventer at dette skal bli vellykket; at det som gjøres her blir verdsatt, sier han.

Økologisk

Han overtok Ramme Gård i 1966.

– Jeg har oppholdt meg her siden, så jeg begynner å kjenne på stedet og hvor vi er. Det er grunnlaget for alt som er gjort her, sier han.

Olsen har nemlig et overordnet blikk og ansvar for det meste når det kommer til hvordan stedet skal formes. Et en fokusområdene er økologisk mat. Gården har dyrket økologisk mat siden 1986.

– I år dyrker vi rundt 40 forskjellige grønnsakssorter, forteller gartner Hans Kjærås.

Den særdeles kortreiste maten skal blant annet danne grunnlaget for maten som skal serveres på hotellet. Både der og på senterets andre serveringssteder er målet å holde Debios gullstandard for økologisk mat. Det innebærer at minst 90 prosent av råvarene er økologiske.

Mer fra Dagsavisen