Nyheter

Moss tar styringen over Rygge-lærlinger

Den blivende storkommunen blir synlig på stadig flere måter. Nå får Moss ansvar for lærlinger i Rygge.

Bilde 1 av 2

Av Paul Norberg

Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) var glad for å kunne ønske 21 nye lærlinger velkommen til en historisk begivenhet. Rygge og Moss har etablert et samarbeid om lærlingordningen. Tirsdag var lærlinger, veiledere og ledere for lærlingordningen samlet for å bli orientert om det nye prosjektet.

– Et løft

– Det innebærer at Moss kommune får et faglig koordineringsansvar for lærlingene i de to kommunene. Det er noe nytt, og jeg ser fram til denne forandringen, som jeg tror vil gi lærlingordningen et løft for hele regionen, sier Skartlien.

Hun forteller at Rygge nå har meldt seg ut av Opplæringskontoret for Offentlig sektor i Østfold (OKOS). Dette er et serviceorgan for medlemsbedrifter og lærlinger.

– Moss trakk seg ut for noen år siden, og når Moss og Rygge nå skal slå seg sammen, må enten Moss melde seg inn på nytt ellers må Rygge trekke seg ut. Kommunen fikk en del kritikk da vi valgte å avslutte medlemskapet i OKOS. Men vi fant ut at det var best å trekke seg ut nå, og dermed få et mer direkte ansvar for hele lærlingordningen.

Målet er minst 32

– Er Rygge fornøyd med at det nå er tatt inn 21 nye lærlinger i kommunen?

– Målet vårt er to lærlinger per 1.000 innbyggere. Med omkring 16.000 innbyggere skal vi egentlig ha 32 nye lærlinger årlig. Men for bare et par år siden hadde vi 13–15 lærlingplasser, så det er en positiv økning hvert år. Og vi vil sette inn flere ressurser på å oppnå målet på minst 32. Dette vil komme til uttrykk i budsjettet for 2018, som legges fram senere i høst, sier Rygge-ordføreren.

Moss kommune har 40 lærlinger. Sammen med de 21 i Rygge blir det nå 61 lærlinger som skal bli koordinert av den faglige ledelsen i Moss. Det er også kommet inn flere fag enn tidligere, og blant de 21 Rygge-lærlingene er det en som blir alene som lærling i faget byggdrift. Dette er et fag som omfatter en lang og allsidig praksis med drift og vedlikehold av bygg. Det passer for eksempel godt for dem som ønsker seg vaktmesteroppgaver.

Chris Toni Silkoset (24) er den eneste lærlingen i dette faget i Rygge.

– Jeg har hatt praksis gjennom Nav i et halvt år, og dette er et fagområde som gir mersmak. Da det viste seg at det var mulig å få en lærlingplass innen dette faget, så søkte jeg. Og fikk plass. Dette er jeg motivert for, og jeg ser fram til å lære mer, sier Silkoset, som også fikk en hyggelig prat med ordføreren.

– Jeg håper å se deg om to år når jeg skal dele ut svennebrev til dagens nye lærlinger. Men hvis du blir i faget som ansatt i kommunen, kan jeg ikke love at jeg får anledning til å gi deg gullklokka om 25 år, spøkte Inger-Lise Skartlien.

Mer fra Dagsavisen