Nyheter

Mener TV-serien Skam har ført til at flere vil være utvekslingselever i Norge

Flere utvekslingsorganisasjoner sliter med rekrutteringen av vertsfamilier til utenlandske elever i Østfold. For noen er pågangen ekstra stor i år, og den populære TV-serien til NRK får deler av skylden.

Bilde 1 av 2

Organisasjonen AFS International har så langt ingen vertsfamilier i Østfold for årets kull. I 2016 hadde de sju elever boende i fylket, mens i 2015 var det fem.

– Det er vanskelig å rekruttere familier i Østfold. Per dags dato mangler vi 58 av 134 vertsfamilier i Norge, så vi jobber på spreng med å finne familier, forteller Silje Berg Rødal i AFS.

Hun forteller at de har et mål om å finne seks Østfold-familier i år, og jo tidligere de kan plassere elevene, jo lettere er det å finne skoleplass.

Har satt Norge på kartet

Organisasjonen Student Travel Schools (STS) i Norge har heller ikke funnet noen vertsfamilier i Østfold så langt. De håper noen melder seg, da det har vært en dobling i antall søkere hos dem sammenlignet med i fjor.

Én av grunnene kan være TV-serien Skam, som har fått mye internasjonal oppmerksomhet.

– Skam har nok satt Norge på kartet. Ungdommer i utlandet har blitt mer klar over at Norge eksisterer, og får lyst til å oppleve landet. I Skam er det mye fokus på skolehverdagen; scener som viser at forholdet mellom lærere og elever er litt annerledes i Norge enn i mange andre land. Det er mindre formelt enn i for eksempel Tyskland og Frankrike, noe som nok vekker nysgjerrigheten, forteller sier Carl-Axel Bang-Ellingsen i utvekslingsorganisasjonen Explorius.

Tar imot færre elever

Til tross for økt interesse, har noen organisasjoner sett seg nødt til å nedjustere antall elever de tar inn i år. Youth For Understanding (YFU) er én av dem.

– Vi kunne ha tatt inn flere enn våre nå 34 elever, men det er vanskelig å finne vertsfamilier i år. Vi mangler fortsatt over ti familier og har så langt kun én familie i Østfold, forteller Oda Ulrikke Sandanger hos YFU.

Har gode erfaringer

Utvekslingsorganisasjonene ser på hele landet som attraktivt, men understreker at de tidligere har hatt god erfaring med vertsfamilier fra Hvaler, Fredrikstad og Moss.

– Det er jo synd dersom veldig få får oppleve hvordan det er å bo i Østfold. Byene her har mye å by på, og alt ligger bare en times togtur unna hovedstaden, forteller tidligere vertsmor, Bjørg Hoel.

Blir fornorsket

Hun er blant foreldrene i Østfold som tidligere har hatt en vertselev boende hos seg.

– Det var ett utrolig spennende år. Vi ønsket først og fremst å ta inn en tysk jente, da vi har en datter som hadde tysk på skolen. I tillegg tenkte vi at vi som foreldre kunne lære litt mer tysk selv.

– Ved å ta inn en elev ble vi på en måte litt fornorsket. Man spiser vafler oftere, er mer på fjellet, og besøker museer og alt det der. Man vil jo vise hva Norge har å by på, forteller Hoel.

Mer fra Dagsavisen