Nyheter

Mener nedlagte arrester gir politiet "taxioppdrag"

Nedleggelse av arrestmottak landet over fører til færre og færre arrestasjoner – og gir politiet unødvendige «taxioppdrag», mener Ulf Leirstein.

Bilde 1 av 2

Stortingsrepresentanten fra Moss, og medlem av justiskomiteen for Frp, er bekymret for utviklingen, melder P4.

– Vi ønsker ikke at norsk politi skal fungere som et transportbyrå som frakter norske fanger over lange avstander. Da må det heller åpnes flere arrester, sier Leirstein til radiokanalen.

Det framkommer at politiet i flere tilfeller kjører pågrepne hjem framfor å kjøre dem til arresten.

Kreative løsninger

I Østfold, hvor avstandene er relativt korte sammenlignet med innlandet, er problemet mindre omfattende. Men det forekommer også her.

– Det blir en avveining. Det er jo en times kjøring fra Ørje til Sarpsborg, og da kan det hende at politifolk blir litt mer kreative til å finne løsninger, som å kjøre dem hjem. Enkelte steder i landet har de kjørerute fra Dombås til Hamar, og da blir jo den berusede personen edru før de kommer fram. Da er jo også hjemmelen til å sette dem i arrest borte, sier operasjonsleder ved Øst politidistrikt, Terje Marstad til Dagsavisen Østfold.

Håper på politihjelp

I de «kreative» tilfellene, er det snakk om overstadig berusede personer.

– Det gjelder ikke grovere tilfeller av lovbrudd?

– Nei, i alle fall ikke her i Østfold. De som skal i arresten, havner i arresten.

– Så det er ikke sånn at politiet er et gratis alternativ til taxi?

– Nei, nei, men det er åpenbart at noen prøver seg på det. Folk har drukket opp pengene sine, ringer nødtelefonen og ber om å bli kjørt hjem. Men det blir selvfølgelig avvist, sier Marstad og minner om at vedvarende misbruk av nødnummer er straffbart.

– Du vil ikke tro hva folk ringer om. Det er bare fantasien som kan stoppe deg. Et eksempel er en som hadde tatt med seg en person hjem til leiligheten fordi han hadde masse å drikke, men da det var tomt for drikke ville vedkommende ha hjelp av politiet til å kaste ham ut. Det er folk som ringer om koketiden på poteter også. Det er ingen grenser for hva vi blir kontaktet om, sier Marstad.

Flere bortvises

Per i dag er det kun arrestmottak på Grålum, midt mellom Sarpsborg og Fredrikstad.

Terje Marstad forteller at politiet med årene er blitt flinkere til å bortvise overstadig berusede personer – framfor å ta dem med til arresten.

– De siste årene har politiet hatt en formidabel økning i dette med å bortvise folk fra sentrum, og da bortvises de på grunn av beruselse og at de sliter med å oppføre seg. Bortvisningen er for å forhindre eller forebygge ytterligere problemer. Vi opplever at veldig mange etterkommer pålegget om å fjerne seg fra sentrum, men så er det noen tilfeller hvor de velger å la være å etterkomme. Hvis det gjentar seg, havner de i fyllearresten.

Mer fra Dagsavisen