Nyheter

Må trå varsomt

Fontenen på Sjøbadet skal fornyes. Kommunen må passe på at arbeidet ikke kommer i konflikt med den nye fredingen.

Bilde 1 av 3

Bjørn Bjørnstads legat, som i sin tid ga fontenen i gave til byen, har sagt seg villig til å bevilge 250.000 kroner til å fornye den. Lokalpolitikerne går inn for å sette av samme sum, takket være budsjettoverskuddet i 2016.

Dermed er det duket for en fornyelse – i praksis nærmest en utskiftning – av et av byens store kjennetegn og postkortmotiver.

Men kommunen må trå varsomt.

Uklart hvor stort området er

Som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet, har nemlig havbunnen på Sjøbadet blitt fredet i henhold til kulturminneloven. Dette fordi det ble funnet muskettkuler fra krigen (Den store nordiske krig) i 1716.

Foreløpig er det ikke helt avklart hvor stort dette fredete området er, da det fortsatt jobbes med å kartlegge hele funnstedet. Grovt sett skal dreie seg om et belte som strekker seg fra molo til molo utenfor stranden, et stykke lenger inn mot land enn der selve fontenen står.

– Det kan hende dette arbeidet kommer i konflikt med det fredete området. Vi får se. Alle slike tiltak på sjøbunnen skal bli oversendt museet. Da er det litt lettere for oss å se om det kommer i konflikt eller ei, forteller arkeolog Jørgen Johannessen ved Norsk Maritimt Museum.

I kulturminneloven står det blant annet følgende: «Inntil et område [...] er særskilt avgrenset, omfatter det et fem meter bredt belte regnet fra kulturminnets synlige ytterkant».

Betyr neppe byggestans

Hvis noe av arbeidet må skje innenfor det fredete området, må man søke om dispensasjon. Det er Riksantikvaren som avgjør hvorvidt det skal gis eller ei, mens museet sender en faglig tilrådning.

Ifølge Johannessen er det liten sjanse for at arbeidet ikke kan gjennomføres, selv om det skulle innebære graving eller andre forstyrrelser innenfor det fredete området. Med andre ord er det liten sjanse for at funnet av kulturminnene vil få noen konsekvens for oppgraderingen av fontenen, så lenge alt gjøres etter boka.

– Det er veldig vanlig at man får dispensasjon, men hvis man graver i bunnen uten å få lov først er det miljøkriminalitet, sier Johannessen.

Visste ikke om fredingen

Jens Terkelsen, kommunalsjef for plan, miljø og teknisk i Moss kommune, var ikke kjent med problemstillingen da vi tok kontakt.

– Nei, men dette må vi finne en løsning på, sier han.

Han forklarer at hele det elektriske anlegget skal oppgraderes. Det vil si også kablene som går fra fontenen og inn til land.

Ifølge Terkelsen er det fortsatt ikke avklart når arbeidet kan komme i gang.

– Vi hadde håpet på å sette i gang i år, men det kommer an på firmaene som kan dette, sier han.

Mer fra Dagsavisen