Nyheter

Får gratulasjoner på engelsk

Gratulasjonene har tikket inn fra England, Skottland, Nederland og – Steinkjer – etter at Moss rykket opp til 2. divisjon. Nå kjenner den gamle storklubben også på et framtidshåp i egen by.

Foruten å kave i breddefotballen de siste årene, har Moss Fotballklubb meritter å vise til fra tidligere. Det huskes, og har gitt klubben tilhengere langt utenfor landegrensene.

– Jeg fikk en melding fra en fyr i Steinkjer, som fortalte at han har tatt seg fri fra jobben for å komme og se de to siste kampene våre etter at opprykket var klart. Og deretter en lang epost fra en engelskmann i Birmingham, som, med seriemesterskapet for 30 år siden friskt i minnet, gleder seg stort over oppturen, smiler klubbleder Thomas Thorkildsen.

Trener Ole Martin Nesselquist har fått lignende gratulasjonsmeldinger fra både skotter og nederlendere.

– Det er klart sånt er gøy for lille MFK, synes de.

1. divisjon og gjeld

Veien er lang til å spille europacupkamper mot storheter som Real Madrid og Bayern München, slik Moss gjorde på 80-tallet. Men med opprykket etter 6-0 mot Oppsal for en uke siden, tok kråkene i alle fall et godt steg på veien ut av norsk fotballs bakgård. Tross fjorårets nedrykk ved omlegging av seriesystemet, står de gule og svarte fast ved visjonen om å spille i 1. divisjon fra 2020.

Men med en langsiktig nedbetalingsplan for drøyt fire millioner kroner i gjeld og et budsjett i år på seks millioner, skynder MFK seg langsomt mot målet.

– Vi skal bygge klubben opp igjen, og det gjør vi på en forsiktig og gjennomtenkt måte – blant annet ved å hente inspirasjon fra andre klubber og se på hva vi realistisk sett kan få til her. En trygg og sterk klubb vil gi større grobunn for utvikling på sport, slår styrelederen fast.

Utnytter ressursene

Ledelsen i alle ledd er enige om å sky snarveiene. Det innebærer ikke bare at de hele tiden skal prøve å få maksimalt ut av eksisterende spillerstall, men også ansatte og frivillige. For eksempel er nøkkelspillerne Kjetil Berge og Morten Giæver også henholdsvis daglig leder og assistenttrener. Sistnevnte er også trener for Gatelaget, som inngår i omdømmeprosjektet MFK Care – klubbens måte å ta et større samfunnsansvar på. Apparatet rundt A-laget i 3. divisjon (!) består også av keepertrener, spillerutvikler og fire materialforvaltere. Men heltidsansatt i klubben er bare én person – den første siden 2012. I 2011 var det samme antallet fem.

– Vi har i mange år jobbet med å bygge ned økonomien, og har hatt likt budsjett to-tre år på rad nå. For å kunne bygge den samme økonomien opp igjen, må vi først se resultater. Årets budsjett er et stykke bak topplagene i 2. divisjon, og vi øker nok ikke det med mer enn en million til reiseutgifter neste år. Såpass nøkterne må vi være, forklarer Thorkildsen.

FFK og Florø

For å skape de nødvendige resultatene, jobber MFK med det som ikke direkte koster så mye penger. Det innebærer samarbeid med breddeklubbene i distriktet om både trener- og spillerutvikling. Det innebærer også å løfte nivået på dagens MFK-mannskap med enkle grep.

– Vi har løftet treningskulturen mye, og tatt store steg der. Tar vi like store steg inn mot neste sesong, skal du aldri si aldri i fotball. Mye kan gjøres uten penger, påpeker spillende daglig leder Kjetil Berge, før Thorkildsen legger til:

– Det er lettere å få til noe i fotballen i dag, når det er mindre penger inne i bildet generelt. Se bare på FFK med den klart største økonomien i 1. divisjon, og så har du på den andre siden Florø, som før sesongen bare måtte finne en fyr de kunne kalle daglig leder fordi det var et krav. Sportslig kan vi vel slå fast at vestlendingene har hatt en langt bedre sesong enn våre naboer i Fredrikstad.

Optimismen på vei tilbake

Da opprykket var i boks etter en sterk egenprestasjon, så trener Nesselquist naturlig nok mye glede, men også mye lettelse blant spillerne i garderoben.

– Moss er en klubb og en by litt sultefôret på suksess, så det er verdt å feire. Vi skal ikke la tidligere bragder eller nivå legge noen demper på gleden over gode prestasjoner. Samtidig må vi klare å nullstille og huske hva vi gjorde for å oppnå dette resultatet – og finne motivasjonen til å legge ned minst like hardt arbeid og gode innstillinger en gang til. Det gjelder spillere, trenere og klubb, poengterer han.

Det er viktig for MFK å bli en del av bybildet igjen, å være på mossingers lepper og bety noe for byens innbyggere. Da er det godt å merke at optimismen og engasjementet er på vei tilbake.

– Jeg må nesten begynne å handle mat på nettet, for det er så mange positive mossinger som stopper meg og vil preke at jeg nesten ikke kommer meg hjem, fleiper klubblederen, og legger til:

– Når lokalavisa kjører direktesending fra feiringen på Øre Villa kro etter et opprykk fra 3. divisjon, tyder jo det på at MFK-fotballen betyr noe for folk i mossedistriktet.

– Brekker ikke ryggen

Kjetil Berge, som i ulike roller var sterkt delaktig i å bygge Sarpsborg 08 til toppklubben den er i dag, får en del tilbakemeldinger fra folk utenfra om at de kjenner igjen en del av måten MFK nå bygger klubb på fra da sarpingene var i samme situasjon.

– Vi må bare sørge for at snøballen fortsetter å rulle. For vi blir ingen toppklubb i morgen om vi så får to plutselige millioner ekstra på bok. Det er FFK et bevis på. Derfor skal vi fortsette å bygge omdømme, treningskultur, prestasjonskultur og engasjement for klubben. På mange måter er det en fordel ikke å ha en rik onkel, men i stedet mange små bidragsytere. Vi brekker ikke ryggen om én forsvinner, påpeker Berge.

De er alle tre klar over at nivået er høyere i 2. divisjon til året enn det var da de rykket ned i fjor. Spillerforsterkninger vil det bli behov for, erkjenner treneren, men er også klokkeklar på at han har tro på de spillerne MFK i dag rår over. Naturlige endringer som må komme i et overgangsvindu har de alle et edruelig forhold til mens de klatrer stilsikkert på vei tilbake fra avgrunnen.

– MFK kjøper ikke spillere, slår Nesselquist fast.

Mer fra Dagsavisen