Nyheter

En varmere vinter

Prosjekt «Vinterjakke» har samlet inn 8.000 jakker på fem år, og sørger for at færre Fredrikstad-folk fryser i vinterkulda.

Bilde 1 av 2

Et av årets veldedighetsprosjekter tar plass i Fredrikstad i dag. Prosjektet «Vinterjakke» går ut på at du kan komme inn med brukte vinterplagg, som fortsatt er i god stand, på St. Croix-huset.

– For noen er dette den første vinterjakka de har hatt på mange år. Klemmene vi får og de gode reaksjonene deres er det som holder oss motiverte til å fortsette arbeidet vårt, forteller Marita Granholt, som sammen med Cecilie Eriksen er initiativtaker til prosjektet i samarbeid med Blå Kors.

På St. Croix-huset i dag får vi se resultatet av årets innsamlingsaksjon, som er den sjette i rekken. Varme vinterplagg kan leveres på direkten, før de senere fordeles til barn og voksne som selv ikkke har råd til å kjøpe dem i butikkene.

Helt og rent – Vi er ute etter alle slags typer vintertøy. Så lenge klærne er i god stand og er vasket, tar vi dem imot med åpne armer, forteller Granholt.

I snitt har «Vinterjakke» samlet inn 1.200 jakker hvert år siden oppstarten, og dermed rundt 8.000 jakker til sammen, anslår de.

– Vi har lært at det er mange flere enn vi selv hadde trodd, som har dette behovet for vintertøy, men uten å ha råd til det selv. Man skulle ikke trodd at behovet var så skremmende stort her i nærmiljøet vårt, sier Granholt.

Ville engasjere seg

Hun og Eriksen ønsket i sin tid et veldedighetsprosjekt å engasjere seg i, og fikk tips og råd fra et par bekjente som hadde gjennomført et lignende prosjekt i hovedstaden.

– Ett av rådene vi fikk var å samarbeide med en organisasjon, og det var slik Blå Kors kom inn i bildet. Vi har også vært så heldige og fått sponset lokalet av St. Croix, forteller Granholt videre.

Både hun og Eriksen er såkalte tidgivere for Blå Kors, eller frivillige. Arbeidet de gjør bidrar til at alle kan være med på å gjøre en forskjell for dem som trenger det mest. Klærne vil bli delt ut blant annet på Varmestua, Barnas stasjon og flyktningmottakene.

Mer fra Dagsavisen