Nyheter

49 flere bedrifter i Østfold

– Det har vært en gledelig vekst i nye Østfold-virksomheter det siste året, sier Tage Pettersen (H).

Av Paul Norberg

Så langt i år er det blitt startet opp 1.618 nye firmaer i Østfold. Det er 49 flere enn på samme tidspunkt i fjor, og utgjør en vekst på drøyt tre prosent. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Men vi har også merket oss at det er kun tre av ti bedrifter som overlever de første fem leveårene. Det er bekymringsfullt, og derfor ønsker Høyre å skape bedre betingelser for dem som velger å etablere nye selskaper, sier Tage Pettersen.

Bedre pensjonsordning

Han er Østfold Høyres annenkandidat på stortingsvalglista. Pettersen har vært på rundreise i fylket, og møtt næringsdrivende i de aller fleste kommunene.

– Det har gitt et godt innblikk i hverdagen til dem som driver virksomheter i Østfold, og fra Høyres side ønsker vi å bidra til at de får bedre rammebetingelser.

Han viser først og fremst til et forslag om å endre pensjonsreglene, slik at gründere får de samme rettigheter som ansatte i bedrifter har i dag.

– Det er viktig at de som ønsker å skape sin egen arbeidsplass, og kanskje etter hvert kan bidra til ytterligere sysselsetting, får gode sosiale rettigheter. Det kan stimulere til at flere etablerer seg, mener Pettersen.

Han viser til et tipunktsforslag i Høyres stortingsprogram, som skal være til hjelp for nyetablerte bedrifter. Forslagene spenner over et vidt felt; fra skattefradrag for investeringer i oppstartsselskaper til fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital og utvidelse av sosiale ordninger på dem som starter egen bedrift.

– Synliggjør ulikhetene

– Er fjerning av formuesskatten det viktigste virkemiddelet?

– Det er nok det mest debatterte, men jeg vil ikke rangere formuesskatten over de andre punktene, sier Pettersen.

Leder i Østfold SV, Leif Christensen, er enig i at pensjonsforholdene for nyetablerere bør bedres, men deler ikke Høyres oppfatning av gode virkemidler.

– Høyres program legger altfor stor vekt på skattelettelser. Fjerning av formuesskatten er det mest kontroversielle. Det er nok fordi det synliggjør de store ulikhetene i samfunnet. Der de som har mest fra før blir tilgodesett med skattelettelser. Men formuesskatt inntrer først når bedriftene begynner å gå med overskudd. Det viktige er å gi gründerne forutsigbare og gode rammebetingelser i oppstartsfasen.

– Vi må få ned rapporteringsplikten, slik at folk ikke blir skremt av et stort skjemavelde. Det er viktig å bruke virkemidlene som Innovasjon Norge rår over, og sørge for å få delt risikoen, slik at fallhøyden ikke blir så stor at potensielle gründere trekker seg før de kommer i gang, sier Christensen.

Gründervirksomhet er blitt et viktig valgkamptema. Det skyldes i stor grad debatten om formuesskatten, som har fått NHO og mange bedriftseiere på banen. Samtidig har Venstre gjort gründervirksomheten til en av sine kjernesaker, i kampen for å komme over sperregrensen.

Mer fra Dagsavisen