Nyheter

Fossen feires

– Mossefossen var helt sentral for at Moss kunne vokse opp som en egen by. Det feirer vi 14. august hvert år, sier en entusiastisk leder av Mossefossens Venner, Per Arild Simonsen. I år er det 20 års jubileum for Mossefossens Venner.

Per Arild Simonsen har med glede sett at virksomheten rundt fossen utvikler seg med nye næringer, boliger og aktiviteter.

Tilbake til fossen

– Både framveksten av Møllebyen og alt det spennende som skjer på Peterson-tomta, viser at Mossefossen og den korte Mosseelva på nytt blir sentral i byens utvikling. I den forbindelse er det viktig at byens innbyggere lærer av historien, og kan bære med seg kulturarven videre inn i framtida, sier Simonsen, som oppfordrer flest mulig til å delta på feiringen  mandag 14. august.

Da blir det fanfare, flaggheising og åpning av fossen. Det hele starter klokka åtte om morgenen ved Storebro der Per Arild Simonsen ønsker velkommen og holder en kort appell.

Hovedtaler er ordfører Tage Pettersen. Islandsmoens Mannskor vil lede allsangen med både «Mossesangen» og «Der hvor Mosseelven blinker». Salutten står Artillerihistorisk Forening for.

De siste dagene har det vært en ryddesjau i Fossen-området, og etter det offisielle programmet er det klart for fossefrokost i det grønne. Medlemmene i Mossefossens Venner sørger for nok mat, kaffe og kringle til alle fremmøtte.

Glassål, laks og ørret

– Jeg tror vi har Norges korteste lakseelv, sier Per Arild Simonsen.

Han sikter til at elva ikke er mer enn 300–400 meter lang, men at det er gyteområde for både laks og ørret.

– Vi er opptatt av at det biologiske mangfoldet skal bevares, også når det blir storstilt utbygging på Peterson-tomta. Heldigvis har Høegh Eiendom vært lydhøre for våre argumenter, og vi tror at gyteområdene vil bli vernet, sier Simonsen.

Han forteller også at glassålen er i ferd med å komme tilbake.

– Det er ikke som i gamle dager, da arbeiderne ved Peterson-fabrikken sklei på slimet fra tusenvis av glassål som vandret opp Mosseelva. Men vi har tilpasset forholdene for at ålen skal komme tilbake, og har en ganske nøyaktig telling av hvor mange som vandrer opp mot Vansjø. I fjor var det omkring 60 glassål, og tendensen er at det blir det samme i år. Vi håper å kunne utvikle dette arbeidet videre, slik at mengden ål vil øke de kommende årene, sier Simonsen.

20-årsjubileum

I år er Mossefossens Venner 20 år. Foreningen ble stiftet i Kulturminneåret 1997, da Mossefossen og området rundt ble valgt til byens kulturminne. Mer enn 2.000 av byens innbyggere deltok i avstemningen.

Moss by- og industrimuseum er sentral aktør i mandagens feiring, og åpner sine dører klokka ni.

Fra klokka 12 er det omvisning i museets store industriutstilling «Moss 1937-2017».

Mer fra Dagsavisen