Nyheter

En sosial herreklubb fra 1792

"Her har ikke pressen adgang", sa Moss Avis-redaktør Fredrik Bolin til meg da jeg kom for å intervjue foredragsholder Nils Johan Ringdal i lokalene til Moss Klub og Balselskab. "Jeg ser det", glapp det ut av meg. For Fredrik Bolin var vel den mest markante pressepersonligheten i Moss på den tida.

Han var i tillegg leder for denne eksklusive selskapsklubben i Moss, som fortsatt i 2017 ikke er glad for besøk fra pressen. Mitt besøk i Chrystiegården i Storgata 20 i Moss skjedde tidlig på høsten i 1994, og historikeren Nils Johan Ringdal hadde akkurat lansert boka "Moss bys historie – bind 3". Han skulle holde foredrag om bokprosjektet for Moss Klub og Balselskabs medlemmer. Og i egenskap av å være nyhetsredaktør i Moss Dagblad hadde jeg avtalt et intervju med ham.

Bolin og jeg var i gang med en diskusjon om presse-, ytringsfrihet og åpenhetskultur da forfatter Ringdal selv dukket opp. Han var i godt humør, hilste blidt og inviterte meg inn for å gjennomføre intervjuet. En noe motvillig Moss Avis-redaktør, som i denne situasjonen hadde selskapshatten på, godtok at intervjuet ble gjennomført. Men da i et rom ved siden av selve selskapssalen.

Borgerskapet og embetsstanden

Men hva i all verden er Moss Klub og Balselskab? Vi må tilbake til 1700-tallet for å finne opprinnelsen. Da var det medlemmer av handelsborgerskapet og embetsstanden som dannet slike klubber. Moss var slett ikke alene. Halden Klub i Fredrikshald, Vennehaabet på østsiden i Fredrikstad og Phønix på vestsiden var tilsvarende klubber. Vennehaabet i Gamlebyen var klubben til embetsmenn og offiserer, mens Phønix var trelasthandlernes og forretningsmennenes klubb.

Men her skal vi se litt nærmere på denne klubben i Moss. I vår moderne tid, hvor likestilling og demokratiske prosesser er viktige fundamenter, har vi fortsatt en sosial klubb som kun har mannlige medlemmer. Denne selskapsklubben har omkring 200 medlemmer i 2017, og det er ikke mulig for interesserte folk fra mosseregionen å melde seg inn. Nye medlemmer må bli foreslått av minst to medlemmer, og deretter invitert inn som medlemmer. To ganger i året er det medlemsopptak, og som regel blir de foreslåtte kandidatene tatt opp. Et viktig kriterium for medlemskap er at kandidatene er ekte mossepatrioter.
– Det har nok hendt at noen kandidater har fått avslag, men det skjer ikke ofte, sier tidligere leder Finn Saugestad.

Som også forteller at det ikke er et formelt forbud mot presse eller andre medier.
– Men det er en enighet internt om at vi ikke "går public". Vi legger heller ikke ut noe fra klubbens indre liv på Facebook eller andre sosiale medier, sier Saugestad.

Klasseforskjeller

Klubben ble stiftet i 1792. Da hadde Moss 1.400 innbyggere. For borgerskapet og embetsstanden var det gode økonomiske tider. Mens oppblomstringen av brennevinsproduksjonen var en pest og plage for arbeiderfamiliene i byen, så brennevinshandelen en viktig del av velstandsutviklingen det som ofte ble kalt de  "konditionerte". Og det var denne gruppen Andreas Chrystie inviterte til å danne en klubb med tilholdssted i hans hus "Herbergegaarden". Selv bodde han i Storgaten 20, hvor klubben nå faktisk holder hus.

I en artikkel i Moss Historielags magasin Strandsitteren skriver Astrid Asting og Lilian Mollatt at brennevinshandelen på stiftelsestiden var omfattende og ga et godt utgangspunkt for å etablere andre virksomheter. Og de fortsetter:
"Trelasthandelen hadde også gode tider. Det var flere av byens menn som hadde initiativ og pågangsmot og som stiftet nye foretak i byen, og det er fortsatt etterkommere fra disse driftige menneskene i Moss. Dessverre er de fleste bedriftene borte. Men vi finner navnene igjen blant innbyggere i Moss og på bygninger og gater. I medlemslistene finner vi det spennende navnet Tordenskiold. Det var riktignok ikke krigshelten personlig, men en nevø som var rittmester.

I klubben kunne man spise og drikke, spille bridge, biljard eller andre spill. Man kunne nyte musikk under en av de arrangerte konsertene. Amatørteater forekom også. Under ballene var hele familien involvert og også under konserter og andre arrangementer, men først og fremst var det en herreklubb. Ved stiftelsen av klubben var Jægerkorpset stasjonert i Moss. Offiserene i korpset var meget interessert i å få klubben som en møteplass."

Viktige damer

Selv om dette var en "herreklubb" hadde, og har, damene en viktig rolle i enkelte sammenhenger. For et klub og balselskab med respekt for seg selv må naturligvis arrangere ball. Og herrene kunne jo ikke danse med hverandre. Den kvinnen som hadde giftet seg sist med et av medlemmene, fikk æren av å ha klubbens formann til bords.

Astrid Asting og Lilian Mollatt skriver at skuddårsballene var spesielle opplevelser. "Vi har opplevd de store jubileene og ballene som ble satt inn i rammer som "Et persisk marked", "En romferd" og andre temaer, men ballet i Bodegaen (Moss Hotell) i 1952 "En natt i Paris" var kanskje det morsomste, og også litt enklere kostymemessig. Styret hadde invitert den kjente journalisten Arne Hestenes (Plut) og tegneren Audun Hetland, samt ekteparet Svae for en danseoppvisning. Takket være en litt for sterk cocktail «steg stemningen raskere enn en amerikansk romferje» og gjestene slapp ikke til. Hestenes kvitterte med en morsom, men ondskapsfull petit i Dagbladet".

Hestenes var for øvrig offiser av den franske Ordenen for kunst og litteratur, noe som var årsak til at han var invitert til temaet "En natt i Paris".

Andre kjente personligheter som har gjestet Moss Klub og Balselskab er Edvard Munch, skuespiller Hauk Aabel og den kjente krimforfatter Sven Elvestad.

Kilder:
 
"Strandsitteren" oktoberutgaven 2014.
Rino Thorne: "Glimt fra Moss Klub og Balselskabs historie – 1792-1992".

Mer fra Dagsavisen