Innenriks

Markerer 25 år siden brannen

159 mennesker døde da Scandinavian Star brant 7. april 1990. Dronningen og statsministeren deltar når de pårørende samles for å markere 25-årsdagen for ferjebrannen.

– 25 år ... på den ene siden er det et kvart århundre. Det er lang tid. På den andre siden er det som det var i går. Når vi får en slik markering, kommer alt så nært igjen, sier Grete Holen fra støttegruppa til NTB.

De pårørende har aldri fått skikkelig svar på hva som skjedde den fatale natten til 7. april 1990.

Har håp

I løpet av det siste året har mye skjedd. Etterforskningen er tatt opp igjen, foreldelsesfristen er fjernet, og Stortinget har bestemt at det skal nedsettes en granskingskommisjon. Detaljene fra ulykken har også fått ny plass i folks bevissthet gjennom Radioteaterets hørespill om katastrofen.

Men selv alt dette vil i liten grad prege markeringen. Når støttegruppa, pårørende og inviterte gjester møtes tirsdag, er det for å minnes de 159 som mistet livet.

– Det kommer jo til å bli et samtaletema, at vi har håp om at vi endelig kommer til å få svar. Men det er ikke det som er hovedsaken denne dagen, sier Holen.

Dronning Sonja, statsminister Erna Solberg, den danske ambassadøren Torben Brylle, Oslos ordfører Fabian Stang og en rekke andre gjester kommer til markeringen ved Akershus festning.

Flere branner

Det var ved inngangen til påsken, fredag før palmesøndag, at passasjerferja la ut fra Oslo med kurs for Frederikshavn i Danmark.

Like før klokken 2 begynte det å brenne i en bylt sengetøy. Brannen ble slukket, men ny ild brøt ut. Det tok bare minutter før korridorene var fylt med tett og dødelig røyk.

Allerede etter noen timer kom det fram opplysninger om at brannen kunne være påsatt. En 37 år gammel dansk lastebilsjåfør som selv omkom, ble av politiet utpekt som den sannsynlige brannstifteren. Men så oppsto det sterk tvil om hans skyld. Det skulle vise seg at han ikke kunne være skyldig fordi det startet hele seks branner på ferja, og flere av dem begynte etter at lastebilsjåføren var død.

Ikke foreldet

Det har vært fremmet mange spekulasjoner om at brannen var påsatt og at det hele dreide seg om en forsikringssvindel.

Etter en årelang kamp fra de pårørende, ble det i fjor besluttet at en begrenset etterforskning skulle tas opp igjen. Etterforskningen følger to hovedspor: spørsmålet om brannene var påsatt og om de uavklarte økonomiforholdene rundt skipet.

Etterforskerne hadde i utgangspunktet kort tid på seg, ettersom kriminalsaken ville bli foreldet etter 25 år den 7. april. Men i siste liten banket Stortinget gjennom loven som fjernet denne fristen siste arbeidsdag før påske.

– Det var rene thrilleren, sier leder av støttegruppa Jan Harsem.

Han håper politiet nå får ro på seg til å gjennomføre en grundig etterforskning, siden de ikke lenger har foreldelsesfristen hengende over seg.

Samtidig jobber Stortinget med å nedsette en granskingskommisjon. Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal behandle saken etter påske, og så vil presidentskapet vurdere hvem som skal sitte i kommisjonen og hva slags mandat den skal ha. (NTB)

Mer fra Dagsavisen