Kultur

Vurderer å takke ja til arbeiderkunst

– Vi skal være glade for at det verken er Raymond Johansens eller min smak som avgjør hva Oslo kommune takker ja til av kunstgaver, sier Rina Mariann Hansen.

Bilde 1 av 2

– I Oslo kommune har vi klare regler for mottak av gaver generelt, og for mottak av kunstgaver spesielt, sier Rina Mariann Hansen (Ap), Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet, til Dagsavisen.

Fredag skrev Dagsavisens kunstkritiker Lars Elton om Aksel Waldemar Johannessens (1880–1922) kunst, som ofte henter motiver fra arbeiderklassen. Johannessen så lenge ut til å bli glemt, til samler Haakon Mehren tok grep og løftet ham fram i lyset. Aksel Waldemar Johannessens kunst er vist internasjonalt med stor suksess, og stilles nå ut på Blomqvist i Oslo.

Les også: Suksesshistorien fra helvete

Mehrens ønske mottatt

I den forbindelse ønsker Haakon Mehren å gi sin samling av Johannessens kunst til Oslo kommune, slik at den kan inngå i Stenersen-samlingen. «Spørsmålet er om kommunen vil ha gaven», skriver Lars Elton, og utfordrer byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Kunst er imidlertid kulturbyråd Rina Mariann Hansens bord:

– Mehren har, i brevs form og i møter, kommet med en forespørsel om vi ønsker å motta gaven. Det syns jeg er veldig hyggelig. Det er utrolig flott at han har dette engasjementet for Johannessens kunst. Men det er verken jeg eller Raymond som avgjør om vi skal takke ja til Mehrens forslag, poengterer hun.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Kunstordningen avgjør

– I tråd med kommunens regelverk har vi tatt Mehrens henvendelsen videre til behandling i styret for Oslo kommunes kunstordning, og kulturetaten. Vi må ha en skikkelig kunstfaglig og byråkratisk vurdering av gaven, og en gjennomtenkt plan for hvor kunsten eventuelt skulle plasseres og hvordan den skulle forvaltes videre. Det kan jo ikke være opp til enkeltpolitikere eller enkeltbyråkrater å bestemme det. Jeg tror egentlig vi skal være glade for at verken Raymond Johansen eller min smak er det avgjørende for hva Oslo kommune takker ja til av kunst, sier Rina Mariann Hansen.

Avklaring til høsten

Ifølge byråd Hansen vil kulturetatens innstilling være klar i løpet av høsten. Selv skal hun benytte anledningen til å se samlingen på Blomqvist nå.

– Jeg fikk en fin bok av Haakon Mehren, som beskriver Aksel Waldemar Johannessens historie og gir eksempler på kunsten. Men det blir noe annet å se de faktiske bildene. Jeg har ingen høy kunstfaglig utdanning, men jeg syns bildene er fine. Og så gir de et innmari fint bilde av oslohistorien. Selv om min subjektive mening altså ikke er relevant her, sier hun.

Mer fra Dagsavisen