Kultur

Vil ta debatten

Etter kritikk mot pressen og presseorganisasjonene, tar Redaktørforeningen grep og arrangerer debatt om Lommedalen-saken.

– Vi kunne tatt denne debatten tidligere, medgir Reidun Kjelling Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

I Dagsavisen tirsdag kom Unicef Norge med skarp kritikk av norske mediers dekning av Lommedalen-saken, og norske presseorganisasjoners oppfølging av den presseetiske debatten.

– Det er skuffende at ikke pressens egne organisasjoner vil ta tak i dette, uttalte fagansvarlig i UNICEF Norge Kristin Oudmayer til Dagsavisen.

Som følge av oppslaget har Oslo Redaktørforening nå tatt initiativ til et debattmøte om pressens dekning av Lommedalen-saken, der en 13-årig jente ble funnet død nyttårsaften på familiens hytte. Moren er siktet for grov omsorgssvikt.

– Vi har nå vært i kontakt med Unicef Norge, og Oslo Redaktørforening skal arrangere et debattmøte om dette så fort vi rekker. Vi klarer det ikke før jul, men tar sikte på rett over nyttår, sier Reidun Kjelling Nybø. Til debattpanelet vil redaktørforeningen invitere blant annet redaktører fra TV2, NRK og Budstikka, UNICEF, og forfatter Jon Gangdal, forteller Nybø.

Kommentar: En forsterket tragedie (Hege Ulstein)

– Svært krevende sak

– Dette er en svært krevende sak for mediene, og det er våre medlemmer som tar de publisistiske avgjørelsene her. Oslo Redaktørforening organiserer nærmere halvparten av landets redaktører. Det er viktig at vi lytter til kritikk og er med på diskusjonen rundt dekningen, sier Reidun Kjelling Nybø.

– I dag har man flere muligheter til å klage på enkeltsaker i mediene. Gjennom PFU og ved å kontakte den enkelte redaksjon. Men den samlede dekningen av en sak kan ikke bli felt i PFU. Derfor må vi ta initiativ til en debatt om den samlede dekningen av saken, påpeker Reidun Kjelling Nybø.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svakhet ved systemet

«Pressens organisasjoner bør granske dekningen av Lommedalen-saken», oppfordret Dagsavisens kommentator Hege Ulstein sist uke. I forbindelse med utgivelsen av forfatter Jon Gangdals bok om Lommedalen-saken, publiserte regionavisen Budstikka en 13 siders dokumentartikkel om saken. Reportasjen er nå klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av en privatperson, på morens vegne. PFU avventer nå formell godkjenning til klagebehandling fra moren til den avdøde jenta.

Dagsavisen skrev sist uke at PFU fikk inn fire klager på mediedekningen i sakens første fase etter nyttår. Klagene kunne imidlertid ikke formelt behandles av PFU, da det manglet samtykke fra moren.

Mangeårig fagmedarbeider i presseetikk Gunnar Bodahl Johansen fastslo i Dagsavisen at Lommedalen-saken faller mellom to stoler.

– Det er ikke alle saker som PFU fanger opp. Det er en svakhet ved systemet, uttalte Bodahl-Johansen.

Debatt: Ikke mellom to stoler i PFU

«Matt» og «vantro»

Også tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen gikk i går hardt ut mot mediedekningen av Lommedalen-saken. På sin blogg skriver Olufsen at han er «forundret», «matt» og «vantro» over forhåndsdømming, bruk av anonyme kilder, og bebrunnelsene gitt i etterkant fra redaktører.

– Mange medier i innledende faser var for konstaterende i sin dekning av saken. TV2 og NRKs dekning jeg reagerer særlig på, uten å ha gått gjennom alle. Jeg registrerer at både VG og Budstikka har korrigert seg selv her, sier Olufsen.

Han mener at Norsk Presseforbund bør bruke sin initiativrett til å få tatt opp Lommedalen-saken i PFU.

– Generalsekretæren i presseforbundet kan på eget initiativ ta opp spørsmål av prinsipiell interesse for vurdering i PFU. Jeg synes det kan være aktuelt i denne saken. Det må være mulig for generalsekretæren å be PFU vurdere andre sider ved dekningen enn det som er kommet opp som klager, sier Olufsen.

Les også: Foreldre ved Angelicas skole ville stoppe boken

Les også: Foreldre slår tilbake mot Gangdal

Mer fra Dagsavisen