Kultur

Vil stoppe DAB

I dag gjør Frp et siste forsøk i Stortinget på å stoppe slukkingen av FM-nettet før nyttår. Ap mener dette gir inntrykk av en regjering som ikke har kontroll.

Se når FM-nettet er planlagt slukket der du bor nederst i saken.

Frp kommer i stortingssalen i dag til å legge fram et forslag der regjeringspartiet ber om at Stortinget stopper planene om slukking av FM-nettet fra 1. januar 2017. Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen hevder han er spent på utfallet, særlig fordi både Sp, Ap og MDG i det siste har uttalt at de deler Frps bekymringer for hva som vil skje rundt om i landet når FM-nettet slukkes. Partiene har sagt at de vurderer å gå for en utsettelse av slukkingen.

– Jeg vet jo at det er solid flertall i Stortinget for slukking av FM-nettet. Jeg tviler derfor på at vi vil få flertall for vårt forslag, men et lite håp har jeg jo, etter den siste tidens uttalelser, sier Ib Thomsen til Dagsavisen.

Les også: Klabb og babb om DAB

Har et oppdrag

Da vedtaket om slukking av FM-nettet og innføring av digital radio (DAB) ble gjort i Stortinget i 2011, var Frp eneste parti som stemte imot. Siden har NRK gjennomført en stor prosess der de har forberedt seg på slukking av FM-nettet, fylke for fylke. Nordland er først ute i januar, før Finnmark som siste fylke slukker sitt nett i desember 2017.

– Vedtaket i Stortinget er gjort, så dette kommer til å skje, sa kringkastingssjef Thor Gjermund-Eriksen under et møte i Kringkastingsrådet tidligere i høst. Der redegjorde NRKs prosjektleder for planene om slukking neste år, og hevdet at hensynet til beredskap, dekning og sikkerhet er vel ivaretatt.

Thomsen sier til Dagsavisen at han uansett ikke ser noen grunn til å droppe forslaget, selv om det er hans egen regjering som står ansvarlig for gjennomføringen av FM-slukkingen.

– Dette er det ikke min regjering som har foreslått. Det var det den forrige regjeringen som gjorde. Jeg har et oppdrag om å jobbe for Frps landsmøtevedtak i fjor, der vi gikk inn for å stoppe FM-slukkingen, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Usikkerhet

Frp er fortsatt alene om å være for en full stopp av slukkingen, men flere andre partier viser usikkerhet om det er riktig å slukke nettet allerede ved nyttår. Miljøpartiet de Grønne vedtok på helgens landsstyremøte i Narvik at de vil be Stortinget avvente slukkingen av FM-nettet til man vet sikkert at dekningen til DAB er god nok. Det samme kan Senterpartiet tenke seg, og vil etter et Dagsavisen forstår også komme med et forslag om dette i salen i dag.

Les også: DAB-bråket: – La FM leve

Skaper uro

Aps kulturpolitiske talsmann, Arild Grande, vil ha kulturminister Linda Hofstad Helleland på banen i Stortinget i dag. Han mener at når Frp legger fram forslaget om stopp i FM-slukking «i 12. time», bidrar det til å skape uro og så tvil om hele prosjektet.

– Da er det naturlig å spørre: Har kulturministeren og regjeringen kontroll over denne situasjonen? Når ett av to regjeringspartier vil stoppe hele prosjektet nå på tampen, er det da slik at Frp og kulturministeren vet noe som vi på Stortinget ikke vet? spør Grande.

– Inntil kulturministeren har gitt oss forsikringer om at hun har kontroll og at beredskapen blir styrket, har Ap et uavklart forhold til hvordan vi kommer til å stemme i salen, sier Grande.

– Men Ap har vært for FM-slukking siden vedtaket ble gjort i 2011. Det er vel uansvarlig av Ap å snu nå, i 12. time?

– Vi ønsker ikke at dette prosjektet skal skrinlegges, og vi ønsker ikke en utsettelse. Men vi føler uro når kulturministeren ikke engang har klart å overbevise sin egen regjeringspartner Frp om at hun har kontroll. Derfor vil vi avvente hennes svar i Stortinget før vi avgjør hvordan vi stemmer, sier Grande.

3. Det går helt fint om det legger seg en

fremfor koden og

bak.

Mer fra Dagsavisen