Kultur

Vil sikre Popsenterets framtid

Byrådet bevilger fire millioner ekstra for å berge Popsenteret som museum og opplevelsessenter på sikt.

- Grunnen til at vi gjør dette, er at vi vil ta skikkelig tak i hele den vanskelige situasjonen rundt  Popsenteret, som vi mener er et kjempebra kulturtilbud til Oslo. Det har stor appell til særlig barn og ungdom, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen til Dagsavisen.

Senteret sliter

Det kombinerte museet og opplevelsessenteret i Schouskvartalet nederst på Grünerløkka har slitt økonomisk i flere år. Besøkstallene har vært høye, mange bruker øvingshotellet og kulturskolen der, og senteret ble kåret til «Årets museum» i 2013. Likevel går det ikke rundt. En av grunnene til dette, ifølge kulturbyråden,  er at de årlige bevilgningene fra Oslo kommune har sunket år for år siden oppstarten i 2012, og at staten hvert år sier nei til statlig driftstilskudd. For at Popsenteret skal få støtte fra staten, må det gå sammen med andre museer slik at det blir en større regional enhet.

Ser framover

En aktuell kandidat å slå seg sammen med er Oslo museum, som ifølge Hansen gjerne vil forsikre seg først om at driften ved Popsenteret ligger der den skal.
- Staten har sagt at skal man få driftstilskudd må man konsolidere. Vi har nå nå begynt en prosess med en konsolidering av de to museene, sier Hansen, som mener Popsenteret trenger litt hjelp på veien til dette. Derfor har byrådet lagt inn et forslag om å bevilge fire millioner ekstra til Popsenteret i forslaget til til revidert budsjett for 2017. Med de 14,7 millionene som ligger der fra før, blir det til sammen 18,7 millioner til Popsenteret i år. Det er den høyeste bevilgningen siden oppstartsåret 2012.
- Vi håper på å videreføre dette de neste to årene. Vi vil bruke de pengene på å sikre god drift for Popsenteret, samtidig som vi jobber for en konsolidering med Oslo museum, slik at vi får på plass et statlig driftstilskudd, sier Hansen.
- På sikt håper vi dette gir en bærekraftig løsning for Popsenteret, som vi gjerne vil beholde. Popsenteret tar vare på og viser fram en viktig del av både musikkhistorien og byhistorien vår, samtidig som det er et opplevelsessenter man kan utvikle og fornye underveis, sier Hansen.

Mer fra Dagsavisen