Sist onsdag skrev Dagsavisen om manglende ansvarsfølelse rundt oppryddingsarbeidet ved Operaen i Bjørvika. Tarald Lundevall i arkitektfirmaet Snøhetta mente at oppryddingsarbeidet hadde «ramlet mellom alle stoler» og fryktet at det vil se skikkelig ille ut rundt praktbygget til åpningen.

Byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen, mente ansvaret lå hos Statsbygg. Statsbygg mente ansvarsområdene er delt mellom Statsbygg og havnevesenet, som eier eiendommen.

Har sendt brev

Sist fredag uttalte byrådsleder Erling Lae til Dagsavisen at han skal gjøre det han kan for at området rundt Operaen skal se «så lite ille ut som mulig» når den åpner i april neste år. Han sa videre at han ikke hadde blitt kontaktet av Statsbygg angående saken, men at han regnet med å få høre fra statsråd Heidi Grande Røys i Fornyings– og administrasjonsdepartementet. Nå har statsråden sendt ut en invitasjon til et møte.

– Jeg har sendt brev til Erling Lae. Vi har hatt en god dialog tidligere og det bruker å gå veldig bra når vi møtes, sier Røys.

– Hvorfor har det tatt så lang tid før dette problemet gjøres noe med?

– Hva har tatt tid? Det er jo bare i løpet av de siste dagene at dette spørsmålet har kommet opp. Dette er jo planer om å gjøre noe mer enn det som var avtalt i utgangspunktet. Det er en ny problemstilling som dukket opp for meg på onsdag da Dagsavisen skrev om det, sier Røys.

vil ordne opp

Fredag forklarte byrådsleder Erling Lae at han helst hadde sett at staten hadde kjøpt hele området da det ble bestemt at den nye operaen skulle ligge i Bjørvika.

– Dette blir litt «snøen som falt i fjor». Det var Lae sin regjering som skrev under på kontrakten, og det burde han tatt med sin regjering da. Nå må vi prøve å gjøre det beste ut av den situasjonen vi står over for, sier Røys.

– Blir resultatet av et møte mellom dere en kriseløsning?

– En kriseløsning kan være så mangt. La Lae og meg sette oss ned, så ser vi hva vi får til. Vi er såpass samarbeidsdyktige at jeg tror dette vil gå bra. Vi bruker ikke fire milliarder på Operaen for at den skal ligge i et uryddet område, sier Røys.