Kultur

Vil berge kunstnerøkonomien

Norske kunstnere føler seg som tapere i årets kulturbudsjett. Nå varsler KrF og Ap at de vil trå til for kunstnerøkonomien når budsjettet behandles i Stortinget.

Bilde 1 av 2

– Kunstnerøkonomien er en hjertesak for meg, sier KrFs medlem i Stortingets familie- og kulturkomité, Geir Bekkevold, som er helt klar på at han i de neste ukenes behandling av årets statsbudsjett i Stortingets kulturkomité vil jobbe spesielt for at kunstnerne skal komme bedre ut.

Les også: Må lete etter opera-innsparing

Skuffelse

Etter at plassene er fordelt i det nye Stortinget står Bekkevold fram som en av de desidert største veteranene i kulturkomiteen. I flere år har fulgt kunstnernes kamp for bedre økonomi. I år fikk kunstnerne en økning på 2,2 prosent i ulike stipender og vederlagsordninger (0,9 prosent om man regner inn at støtten til statsstipendene går ned). Dette er noe både Unge Kunstneres Samfund (UKS), Norske Billedkunstnere og Kulturrådets leder har uttrykt stor skuffelse over. De siste dagene etter at statsbudsjettet ble lagt fram har disse uttalt at økningen er så liten at den uansett blir spist opp av prisstigningen, at Helleland generelt mangler ambisjoner og «svikter kunstfeltet», og at hun dessuten ignorerer kunstnernes dårlige arbeidsforhold og levekår.

– Noe både vi og Venstre lenge har vært opptatt av, er kunstnerøkonomien, sier KrFs Geir Bekkevold til Dagsavisen.

– Vi har klart å øke kunstnerstipendene, og var i gang med en lønnsreform, en treårig opptrappingsplan for at kunstnerne skulle få økt sine inntekter. Men her har ikke Kulturdepartementet tatt signalet i det hele tatt, sier Bekkevold til Dagsavisen.

– Jeg har hatt god dialog med kunstnerne, og mener jeg har fått en klar forståelse for hvordan det er å være kunstner i dag. Noe må gjøres, sier Bekkevold, som kommer med et klart signal om at dette er noe han vil ta med seg når Stortingets kulturkomité skal behandle statsbudsjettet de neste ukene.

Jobbe videre

– Kulturbudsjettet er i år generelt preget av mye videreføring og lite styrking, mener Bekkevold videre.

– Det tydeligste grepet er det store kuttet i pressestøtten, som er altfor voldsomt, mener Bekkevold, som vil gjøre noe med den biten også.

– Men kunstnerøkonomien er også av de viktige sakene jeg gjerne vil at komiteen skal jobbe videre med under behandlingen av budsjettet, sier Bekkevold, som håper å få med seg de andre partiene med seg på dette.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Styrke kunstnerne

Det samme håper Ap, som også er klar for å gjøre noe for kunstnerøkonomien i den nye kulturkomiteen, som hadde sitt første møte i går. Nestleder i Aps kulturfraksjon, Kari Henriksen, viser til partiets siste kulturløfte, der nettopp kunstnerøkonomien er et sentralt punkt.

– Vi har i flere år vært opptatt av kunstnerøkonomien, og vi har lovet å gjøre noe med den, blant annet ved å se på stipendordningene. Vi bør styrke kunstnernes rolle i samfunnet, sier Henriksen til Dagsavisen. Ap vil fortsette å løfte fram kunstnernes levekår.

– Det vil bli synlig i vårt alternative budsjett som vi legger fram i høst, sier Henriksen.

Les også: Presser på om pressestøtten

– Nøkterne krav

Ruben Steinum, leder av Unge Kunstneres Samfund (UKS), er naturlig nok positiv til at særlig KrF vil trå til for kunstnerøkonomien i Stortinget.

– Det er jeg jo veldig glad for å høre, sier Steinum til Dagsavisen.

– Vi har gjennom flere år redegjort for et velbegrunnet og veldokumentert behov, og vi har kommet med nøkterne krav. Derfor ble vi så skuffa da budsjettet kom, sier Steinum, og legger til:

– Jeg er også spesielt glad for at Kulturrådets leder Tone Hansen er så tydelig i sin støtte til kunstnernes krav, for budsjettet er som hun sier: Et svik mot kunstfeltet.

Steinums umiddelbare reaksjon på årets kulturbudsjett var å sende ut en pressemelding med tittelen: «Tomme ord gir tomme bygg». Der ironiserer Steinum over at kulturministeren prioriterer økning til de store museene, mens de avspiser de som skal fylle museene med innhold, kunstnerne, med småpenger.

Les også: Frykter at Høyre viser sitt sanne mediepolitiske ansikt

Mer fra Dagsavisen