Kultur

Varsler millionsøknad til staten

Byrådet i Oslo vil søke statlig driftsstøtte til det nye Munch-museet. Staten bør bidra mer enn kommunen, mener Oslo Frp.

Bilde 1 av 2

«Byrådet har varslet Kulturdepartementet om at kommunen vil komme til å søke om tilskudd fra staten til driften av det nye museet.»

Det skriver kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) i redegjørelse om framtidig organisering av Munch-museet når de flytter inn i bygget som har en foreløpig prislapp på 2,8 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Ble advart om Munch-problemer

Dyr drift

Foreløpig er det usikkert hvor høy driftskostnad det er snakk om, men kommunen har, etter det Dagsavisen forstår, begynt å regne på hva driften vil koste.

«Vi har sendt et brev til byrådsavdeling for kultur og næring som innspill til deres beregninger. Det brevet er unntatt offentlighet», skriver økonomidirektør ved Munch-museet, Henrik Svalheim i en e-post til Dagsavisen.

Det er imidlertid grunn til å tro at driftskostnadene til det nye museet vil bli vesentlig høyere enn det er i dag:

  • Årsrapporten til Munch-museet viser at de i 2014 hadde driftsutgifter på over 100 millioner kroner, der halvparten av midlene går til lønn og sosiale utgifter.
  • Museet hadde besøk på over 136.000 i 2014, men i det nye bygget, som også skal ha utvidede åpningstider, er målet 500.000 besøkende det første året.
  • Altså er det nye museet dimensjonert for mellom tre og fire ganger så mange besøkende.

I byrådssaken om finansiering av museet framgår det at bygget i seg selv vil koste 22,5 millioner kroner å drive i året, og med inventar og brukerutstyr er summen oppe i 57,5 millioner kroner.

Følg oss på Twitter og Facebook!

60–40

Oslo-politikerne legger til grunn at det vil være naturlig med et spleiselag mellom Oslo kommune og staten. Leder for kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune, Øystein Sundelin (H), mener fordelingen av kostnadene må bli et forhandlingsspørsmål.

– Det er en spesiell situasjon, for kommunen forvalter en arv fra en kunstner av svært høy nasjonal verdi. Lambda vil ikke bare representere Munch, men også andre kunstnere i form av ulike utstillinger, sier han

Sundelin påpeker at denne typen diskusjoner ofte oppstår mellom staten og kommunen.

– Jeg tror vi må se til en del andre bygninger eller gjenstander i Norge som er av nasjonal verdi. Ser man til knutepunktfestivalene, for eksempel, så har staten lagt seg på et fast nivå, og finansierer 60 prosent av støtten til festivalene, sier Sundelin.

KODE i Bergen, som hadde litt over 186.000 besøkende i 2014, mottar nærmere 20 millioner kroner fra staten, noe som tilsvarer 26 prosent av spleiselaget mellom kommunen og staten.

– Det er alltid vanskelig når kommunen og staten skal samarbeide om finansiering, og derfor burde vi kanskje hatt et felles system som ligger til grunn. Regjeringen bør slå fast en fast andel støtte de legger seg på til formål de mener er viktig også nasjonalt. Da slipper vi den politiske diskusjonen om dette, sier Sundelin.

LES OGSÅ: Nytt museum blir 382 millioner dyrere

Edvard Grieg

Blant Oslo-politikerne Dagsavisen har snakket med, er det bred enighet om statens ansvar for det nye museet.

–  Når staten bidrar til å verne om arven etter Edvard Grieg bør den også gjøre det med Munch, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl. Hun trekker paralleller til Trollhaugen i Bergen, som er del av KODE.

En støtte på samme nivå som KODE får er helt rimelig, mener hun.

– Nå håper jeg byrådet har gjort gode, kvalitetssikrede beregninger for hva det vil koste å drive museet før de søker støtte fra staten, sier Dahl.

Camilla Wilhelmsen, leder for Oslo Frp, mener staten bør ta et større ansvar for Munch-museet.

– Munch er en nasjonalskatt, og dermed burde staten bidra mest. Vi kan sikkert gange driftsutgiftene vi har i dag med tre, med tanke på at det er 12 etasjer i bygget. Tenk bare på hvor mange vektere som må til. Det vil kreves en betydelig sikkerhet i museet, sier hun.

Dagsavisen lyktes ikke å få kommentar fra kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) i denne saken.

LES OGSÅ: Rådyrt å utsette Munch-byggingen

– Museet må fristilles

Frp på Stortinget støtter en statlig støtte til Munch-museet. Men det må fristilles fra ­kommunen.

– Vi har tidlig ment, og vi utfordret også forrige kultur­minister på dette, at Munch-museet må få bidrag fra staten, sier kulturpolitisk talsperson i Frp, Ib Thomsen.

Thomsen er usikker på hvilken fordeling det skal være mellom kommunen og staten, men mener forvaltingen av Munch-arven er et nasjonalt ansvar.

– Museet regner jo med en voldsom økning i besøkstall, og man bør kanskje forvente mer enn 500.000 besøkende også. Men da er det viktig at Munch-museet får muligheten til å bli mer profesjonelle enn de får nå med en kommunal etat som ledelse. De må fristilles fra kommunen, sier Thomsen.

LES OGSÅ: Risikerer å miste besøkende

Mer fra Dagsavisen