Kultur

Utvist regissør går til sak

Regissøren Mohamed Jabaly har bestemt seg for å kjempe. Nå går han til rettssak for å få bli i Norge.

– Jeg vil ikke gi opp ennå, selv om jeg har fått nei på søknaden min om arbeids- og oppholdstillatelse. Jeg syns ikke UNEs avgjørelse var riktig, og jeg vil veldig gjerne vite hva retten har å si om saken min. Jeg mener den har betydning for mine kolleger i filmbransjen også. Hva med dem som kommer etter meg? sier Mohamed Jabaly til Dagsavisen.

Strid om utdannelse

Mange i Film-Norge, og da særlig regissørene, har i det siste engasjert seg i saken om den palestinske dokumentarfilmregissøren Mohamed Jabaly, som skal sendes ut av Norge 6. mars. Både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) har sagt nei til hans søknad om arbeids- og oppholdstillatelse. Det spesielle med Jalabys sak er at han ikke får bli fordi myndighetene mener han bør ha formell fagutdannelse som regissør. I ettertid har Norske Filmregissører og andre i brev til UNE forsøkt å få fram at de mener kravet til fagutdanning er for rigid. De mener mange norske regissører jobber uten denne fagutdannelsen. 26 år gamle Jalaby ble i sin tid invitert til Norge på kunstnervisum, for å gjøre ferdig sin dokumentarfilm fra Gaza, «Ambulance». Den skildrer og dokumenterer sivilbefolkningens lidelser i Gaza under den israelske offensiven sommeren 2014.

Går til sak

Jabaly var usikker på hva han skulle gjøre videre etter avslaget, men nå har han bestemt seg for å slåss videre. I samråd med sin advokat og sine støttespillere vil han nå gå til rettssak mot staten.

– En slik rettslig prosess vil ta tid, I mellomtiden må jeg uansett forlate Norge den 6. mars, sier Jalaby.

– I første omgang drar jeg til Storbritannia, som ligger utenfor Schengen. Filmen min skal vises på en festival der. Etter det vet jeg ikke helt hvor jeg drar eller hva jeg gjør, sier Jabaly, som har bestemt seg for på sikt å lage en dokumentarfilm om sin egen historie og om det å komme til Norge. Han har filmet og gjort opptak helt siden han kom til Tromsø for to år siden.

– Det er naturlig for meg å dokumentere det som skjer, sier Jabaly, som ikke har mistet håpet om å få jobbe videre med produksjonsselskapet Jabfilm i Tromsø.

– Jeg har fortsatt et håp, og jeg har mange sterke og gode støttespillere. Det gir meg inspirasjon til å kjempe videre.

– Faktiske feil

Muhamed Jabalys advokat, Runa Nordahl Hæreid, sier de går til sak for å få vedtaket til UNE kjent ugyldig.

– Vedtaket lider av faktiske feil og rettsanvendelsesfeil. Tvisten knytter seg til om han er faglært i lovens forstand, og det mener alle andre enn UNE at han er. Det er også tvist om hvordan man skal vektlegge hans utdannelse, sier Hæreid til Dagsavisen.

Hæreid viser til at Jabaly har full støtte fra norsk filmbransje.

– Norske filmregissører og andre i filmindustrien mener Jabalys utdannelse er relevant, mens UNE mener at den ikke er det. Spørsmålet er hvem som er best egnet til å vurdere det, UNE eller de som jobber i bransjen, sier advokaten.

Selvmotsigende

Hun opplever UNEs vedtak som delvis selvmotsigende.

– I vedtaket står det at UNE ikke betviler at han er en anerkjent regissør. Et annet sted skriver de at han ikke har dokumentert at han er en faglært regissør. Da kan man lure på hva de egentlig mener.

Hva som skal ligge i begrepet faglært er sentralt i saken.

– Lovgivers intensjoner har ikke vært å lage et firkantet regelverk som avskjærer denne typen innvandring. Lovgiver har flere ganger uttalt at det er ønskelig at det legges til rette for faglærte arbeidstakere i regelverket, og at arbeidsgiverne skal ha et større ansvar ved rekruttering. Videre legger lovgiver opp til at arbeidsgiver skal få et større ansvar i forhold til å vurdere kompetansen til den ansatte opp mot arbeidet som skal utføres, sier Hæreid.

– I tillegg er ikke terskelen for hvem som skal anerkjennes som faglærte så høy som man får inntrykk av ved å lese UNEs vedtak. Hvis du for eksempel har fagbrev i renhold på videregående skoles-nivå, og har tilbud om vaskejobb i Norge, så har du rettskrav på arbeids- og oppholdstillatelse som faglært. Jabaly har universitetsutdannelse, mange års erfaring som regissør og som har vunnet internasjonale priser. Likevel nektes han arbeidstillatelse i Norge, sier Runa Nordahl Hæreid.

Kan ta seks måneder

I påvente av rettssaken må Mohamed Jabaly ut av landet 6. mars. Da reiser han til Storbritannia.

– Der har han fått visum/oppholdstillatelse til ut sommeren, uten noen problemer. Så får vi se hvor lang tid det tar å få saken opp i Norge. I utgangspunktet er det en frist på 6 måneder fra søksmål og til saken kommer opp i Tingretten. I verste fall må vi vente til etter sommeren, på grunn av sommerferien.

Men det er ikke sikkert saken kommer så langt.

– Jeg opplever relativt ofte at vedtak blir omgjort før saken kommer opp i retten, sier advokaten.

Mer fra Dagsavisen