Kultur

Unio refser NRK

– Det er svært uheldig at NRK går til angrep på kollektive ordninger, sier Unio-leder Anders Folkestad.

– Jeg synes det er ille at NRK, som er veldig kollektivt forankret i lisensordningen, et felleseie deluxe, går til angrep på kollektive ordninger. Jeg skjønner veldig godt at Dramatikerforbundet reagerer på det, som jeg ser på som et brudd på både en tradisjon og et klassisk avtaleforhold, sier Unio-lederen.

Dagsavisen har denne uka skrevet om feiden mellom Dramatikerforbundet og NRK. NRK var misfornøyde med den framforhandlede rammeavtalen for forfattere og dramatikere, og sa den opp fra og med 1. juli.

Partene greide før sommeren ikke å komme til enighet om en ny avtale, og ble enige om å møtes igjen ved forhandlingsbordet til høsten. I mellomtida forhandler NRK med dramatikere individuelt, uten en rammeavtale i bunn. Det fikk Dramatikerne til å se rødt, og de anklager NRK for fagforeningsknusing.

LES OGSÅ: Forfattere rasende på NRK

Maktmisbruk

Folkestad presiserer at Dramatikerne ikke er medlem av Unio, og at han ikke kjenner avtaleordningen i detalj, men at han uttaler seg om de prinsipielle sidene ved saken.

– For meg virker det som om NRK langt på vei misbruker sin sterke maktposisjon, og vrir seg unna det kollektive og går på individet i stedet, sier han.

Folkestad organiserer til daglig store yrkesgrupper som lærere og sykepleiere, og ser at det er enkelte forskjeller mellom store yrkesgrupper og frilansere, som dramatikerne i all hovedsak består av.

– Men samtidig er det slik at nettopp frilansere har behov for en trygghet gjennom en rammeavtale i bunn, slik at de vet hva som er plattformen det forhandles ut ifra. Det er flere paralleller til vanlige arbeidsforhold, selv om individuelle kunstneriske og faglige forhold også skal ivaretas. Jeg regner med at rammeavtalen som har vært sikrer det faglige perspektivet fra begge sider, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ufunksjonell avtale

NRK har avvist anklagene om fagforeningsknusing, og har presisert flere ganger at de ønsker seg en rammeavtale med Dramatikerforbundet, bare ikke en avtale tilsvarende den gamle.

– Vi vil gjerne ha en rammeavtale, men vi ville ikke forlenge den som var fordi den var ufunksjonell. Det gjelder ikke bare rettighetsspørsmålet, men også de andre delene i avtalen, sa dramasjef i NRK, Ivar Køhn, til Dagsavisen tidligere denne uka.

I et innlegg i fagtidsskriftet Rushprint presiserte han denne uka at for å opprettholde den løpende produksjonen i NRK, må kanalen forhandle individuelt med dramatikere fram til en eventuell ny rammeavtale er på plass.

Folkestad i Unio ser poenget med at en tv-kanal må fortsette å produsere innhold, selv om man i en periode må gå uten et avtaleverk.

– Jo, men samtidig er det sånn at her kom man ikke fram til en løsning, og ble enige om å ta opp forhandlingene på et seinere tidspunkt. Da er det vanlig praksis i arbeidslivet at man forholder seg til det gamle regelverket mens man venter på en reforhandling. Ikke at arbeidsgiver bruker mellomperioden til å etablere praksisen man ikke greide å få til gjennom forhandlinger, sier han.

LES OGSÅ: Forsvarer NRKs evighetskontrakt

Mer fra Dagsavisen