Kultur

Ung frigruppe blåser nytt liv i Tramteatret

– Det enkleste er pistol, sang Tramteatret på 1980-tallet. Nå blåser en ung frigruppe liv i klassikeren.

I år er det 40 år siden Tramteatret ble dannet. Nå hyller frigruppa Fjerdeklasses Produksjoner dem med sin versjon av musikalen «Det enkleste er pistol», som får premiere på Oslo Nye Trikkestallen lørdag.

– Vi ser på hva slags aktualitet stykket har i dag og harselerer litt både med vår egen generasjon og kanskje den tidligere generasjonen, sier Ingvild Holthe Bygdnes i Fjerdeklasses Produksjoner.

«Det enkleste er pistol» hadde premiere i 1981. Stykket var skrevet som en westernmusikal og var som alle Tramteatrets forestillinger, skarp samfunnssatire. De hadde kjempesuksess på 1970- og 1980-tallet både med sitt politiske musikkteater og med TV-seriene om Pelle Parafins Bøljeband.

– Det er mange paralleller mellom oss og Tramteatret. De var elleve, vi er elleve. De hadde et skråblikk på samtiden og litt av den samme humorinngangen. De brukte også musikk. Så vi har noen interessante fellestrekk, sier en annen av gruppas medlemmer, Eldar Skar.

Fjerdeklasses Produksjoner består av skuespillere som gikk ut av Teaterhøgskolen i 2011. De har som ambisjon å lage én forestilling i året. I vinter var de på Riksteater-turné med Shakespeares «En midtsommernattsdrøm», nå er de klare for den første av tre oppsetninger av «Det enklest er pistol 2016». Og det ryktes at et medlem av Tramteatret skal delta i den siste sangen i hver forestilling.

Med i Fjerdeklasses Produksjoner er foruten Bygdnes og Skar, Helle Haugsgjerd, Ine Marie Wilmann, Henriette Faye-Schjøll, Ole Christoffer Ertvaag, Hanne Skille Reitan, Nader Khademi, Ester Marie Grenersen, Espen Klouman Høiner og Jo Adrian Haavind. Med unntak av Nader Khademi er alle med i «Det enkleste er pistol 2016». (NTB)

Mer fra Dagsavisen