Nyheter

TV 2 fikk refs: – Medietilsynet beklager

Ikke riktig at TV2 Sumo har lav andel europeisk innhold, innrømmer Medietilsynet. Det var ikke 13 prosent, det var 43 prosent.

– Medietilsynet beklager, og vil umiddelbart rette opp i dette, understreker direktør Gudbrand Guthus overfor Dagsavisen.

I Dagsavisen i går ble det gjengitt kritikk mot TV 2 fra høringsrunden rundt EUs nye direktiv for kringkasting. Norsk Filmforbund og forbundet Norske Filmregissører har tatt utgangspunkt i tall fra Medietilsynet, som oppga at strømmetjenesten TV 2 Sumo bare hadde 13 prosent europeisk innhold. Kravet til kringkastere fra EU er 50 prosent europeisk innhold. Tallet stammer fra statistikk utarbeidet av Medietilsynet i 2015 og oversendt EFTAs overvåkingsorgan.

Forelagt statistikken fra Medietilsynet reagerte TV 2 umiddelbart på tallmaterialet. I går måtte Medietilsynet innrømme regnefeil.

– Dette skulle vært oppdaget før, sier direktør for konsesjon og tilsyn Gudbrand Guthus.

– Som vi påpekte overfor Dagsavisen,  kjente vi oss overhodet ikke igjen i tallene fra Medietilsynet. Der er bra at tilsynet nå har gjennomgått våre tall på nytt, og at de beklager feilen. Vi regner med at de som ga TV 2 kritikk på bakgrunn av ukorrekte tall også ønsker å kommentere de faktiske tallene, hvor TV 2 Sumos europeiske andel faktisk er på 43 prosent og ikke 13 prosent. Dette er jo en betydelig forskjell, kommenterer TV2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl.

– Det er beklagelig at Medietilsynet ikke har rapportert riktig, sier prosjektleder Elisabeth Sjaastad i Norske Filmregissører, som i Dagsavisen karakteriserte andelen på 13 prosent som «hårreisende».

– I høringsnotatet har vi brukt TV2 Sumo som et eksempel. Debatten går på andel europeisk innhold i strømmetjenester, og disse tjenestenes ansvar for å finansiere nye produksjoner. EU-kommisjonen har foreslått 20 prosent andel europeisk innhold i strømmetjenester, i det reviderte direktivet. Vi foreslår en andel på 40 prosent. At både TV2 og flere andre strømmetjenester ligger rundt 40 prosent, viser at vårt krav er rimelig, kommenterer Sjaastad.

Mer fra Dagsavisen